Városmetamorfózis

2021.09.28. 16:38

Újravetették az újszegedi méhlegelőt

Maguktól is elkezdtek újra hajtani a szegedi méhlegelők, csak a legnagyobbon végeztek némi karbantartást a Vág utcában. A QR-kódok leolvasásai alapján szeretik a projektet a szegediek.

Farkas Judit

20210615 Szeged Beporzó hadművelet záró rendezvény a Vág utcai fűtőház mellett. Beporzólegelőt telepítenek a Mondolo Egyesület és a SZETÁV Városmetamorfózis projektjének részeként. A Vág utcai fűtőműre hatalmas vadvirágos rét festve, és öt helyen rovarhotel is várja a lakókat Képen: új street art falfestmény Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország (DM)

Forrás: Archív fotó

Fotó: Karnok Csaba

A Városmetamorfózis projekt ke­retében tíz helyen alakított ki a Mondolo Egyesület a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-vel együttműködve méhlegelőket Szegeden. Hírt adtunk arról is, amikor a legnagyobb, Vág utcai méhlegelőnél elkészült Marton Ákos és Vinkó Leó falfestménye a Szetávhoz tartozó fűtőműn. A cél az volt, hogy a két tucat növényfaj és -fajta magot hozzon, és saját magát szaporítsa a következő évben. A Mondolo Egyesület honlapján arról adott hír, hogy a Vág utcai fő méhlegelő nagyszerűen szerepelt idén, de biztosak szeretnének benne lenni, hogy jövőre is kiszolgálja a beporzók igényeit, ezért egy nemzetközi, elsősorban vetőmagvakat és növényvédő szereket áruló cég szakembereivel közösen úgy döntöttek, végeznek egy kis karbantartást.

– A nem túl jó minőségű vá­­rosi sittes talaj kapott egy újabb adag komposztot, fellazítottuk, a magvakat újravetettük, majd gereblyézéssel elegyengettük azokat, végül pedig bedolgoztuk a talajba – írták. Ézsiás Ta­­­­­­mástól, az egyesület társ­­a­­la­­­­pí­­tójától megtudtuk, hogy csak a nagy méhlegelőnél dolgoztak, de itt sem lett volna muszáj.

– Az első nagyobb nyárvégi esők hatására a nyáron kihullott magok elkezdtek csírázni, vagyis a méhlegelő önvetése sikeres. A Vág utcai terület szörnyen silány, igazi városi, sittes talaj volt, ezért úgy éreztük, hogy egy újabb talajjavítás nem árthat a rendszernek. Szerencsére a kisebb legelők parkos környezetben vannak. Ezeknél az első talajfeltöréssel maximálisan elvégeztük a kötelező feladatokat, nem indokolt a plusz talajjavítás – magyarázta.

A QR-kódok napi leolvasásai­ból – 70-100 darab – arra lehet következtetni, hogy sikeres a projekt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában