Jótékony célokért alkotnak

2021.09.24. 07:44

Várják a TIK-be az amatőr és profi művészeket egy közös festésre

Ma déltől egészen szombat délig amatőröket és profikat egyaránt várnak a TIK-be egy közös örömteli festésre. A PsychArt24 megmutatja, hogy öröm és segítség lehet a művészet a stressz, az érzelmek és a gondolatok feldolgozásában.

Munkatársunktól

Szeged - 2019.11.25. SZTE TIK könyvtár épülete az Egyetem utca felől. Fotó: Karnok Csaba (KC) Délmagyarország (DM)

Forrás: Illusztráció

Fotó: Karnok Csaba

Ma déltől 24 órás művészeti maratont tart a József Attila Tanulmányi és Információs Központban (TIK) az SZTE SZAKK Pszichiátriai Klinika a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai Klinikájával, valamint a Debreceni Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájával közösen. A PsychArt24 kezdeményezéshez bárki csatlakozhat, a szabad alkotáshoz a szervezők minden eszközt biztosítanak.

– Az önkifejezés fontos része annak a mentálhigiénének, amelyen keresztül fel tudjuk dolgozni az életünkben jelen lévő stresszt, valamint a gondolatainkat és az érzelmeinket is. Ha valaki kreatív tevékenységet végez, akkor hozzájárul ahhoz, hogy megismerje önmagát és a körülötte lévő világot. Az alkotás egy belső párbeszéd, egy interakció magunkkal és a világgal. Ebbe kóstolhatnak bele azok, akik ellátogatnak a maratonfestésre – emelte ki Kálmán János, az SZTE SZAKK Pszichiátriai Klinika vezetője. A Psych­Art24 felhívja a figyelmet arra, hogy a mentális problémákkal küzdőknek és az egészséges embereknek egyaránt öröm és segítség lehet a művészet.

– A képeket szakmai zsűri értékeli majd, a legjobbakból pedig ismét országos vándorkiállítást indítunk. Azok, akik alkotnak, jótékonykodnak is, ugyanis az alkotásokat elárverezzük, a befolyt összeget pedig a mentális betegek sorsát segítő alapítványoknak ajánljuk fel

– mutatott rá a szakember.

Bár a maraton a pesti egyetem ötlete, mégis lesznek olyan elemei, amelyeket a szegedi klinika munkatársai találtak ki. Így lehetőség lesz arra, hogy baráti, családi, munkahelyi csoportok alkossanak meg együtt egy festményt, továbbá az intézmény művészetterápiás munkacsoportja kurzusokat is tart, ezeken 1-1 technikát sajátíthatnak el az érdeklődők. Fontos, hogy a rendezvény csak védettségi igazolvánnyal látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában