Jövőre a tervek szerint május 5–7. között lesz kiállítás

2021.09.27. 14:00

Véget ért az agrárseregszemle

Szombaton késő délután zárta kapuit a 28. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok rendezvénysorozata, az OMÉK társrendezvénye. Három napig Hódmezővásárhely volt az agrárium fővárosa. Az ország legszebb tenyészállatait tekinthették meg az érdeklődők, akik az ágazathoz kapcsolódó technikai újdonságokkal is megismerkedhettek a gépkiállításokon.

Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika

Solymász-, kutya-, lovas, csikós-, fogat-, juhnyírási, valamint fejési bemutatókat is láthatott a kiállítás három napján a közönség. De főzőversenyt is szerveztek, a gyerekeket pedig egy „Állati jó játszópark” várta.

Bemutatók, konferenciák

Az állattenyésztési napokon tartotta kihelyezett elnökségi ülését a Magyar Állatorvosok Világszervezete. Konferenciát rendeztek többek között a juh- és bárányhúsfogyasztást népszerűsítő spanyol-magyar multiprogramról, az aktuális szabályozási kérdésekről, egy új telepirányítási szoftverről, a Doki for Farmról, továbbá a szarvasmarha tejelő ágazat egyik legkárosabb és legnagyobb gazdasági kárt okozó fertőző betegségéről, a paratuberculosisról.

Már a rendezvény megnyitóján kiderült, kitűzték a 29. állattenyésztési napok idejét is, amit – ha a vírushelyzet nem szól közbe – 2022. május 5–7. között rendeznek meg. Szombaton egy jótékonysági főzésnek is helyet adott a rendezvény.

A jótékonyság jegyében

– Szent Mihály napja alkalmából szerveztem a főzést. Jómagam juhász vagyok és ez a nap a juhásztársadalomnak rendkívül fontos – mondta elöljáróban Détár Zoltán, a Vitézi Rend hadnagya.

 

– Úgy gondoltam, hogy ez a főzésem is, hasonlóan a korábbiakhoz, szolgáljon jótékony célokat. Az egyik bográcsban tárkonyos bárányraguleves fő, a másikban pedig kecskepaprikás juhászosan készítve. A Szeretem Vásárhelyt Egyesület is csatlakozott a jótékonysági akcióhoz, ők túrós lepénnyel és barátfülével készültek erre a napra – tudtuk meg Détár Zoltántól.

– Olyan családokat hívtam meg, akiknek egy tragédia miatt megváltozott az addigi életük. Megvendégeljük a hortobágyi tűzszerészbalesetben elhunyt egyik katona családját, illetve egy zsadányi családot is, ahol a mentős édesapa a Covid áldozata lett – sorolta a Vitézi Rend hadnagya.

NAGYMÁGOCSI ÉJSZAKA

– Az állattenyésztési napok megtekintése után, a székkutasi önkormányzat jóvoltából, a helyi cukrászdában süteményezik majd a kis csapat. Nagymágocs önkormányzata sétakocsikázásra várja őket a kastélyparkba. Az éjszakát is Nagymágocson, az ifjúsági szálláson töltik. Vasárnapra pedig a makói önkormányzattól kaptak fürdőbelépőt – folytatta.

Détár Zoltán szombaton a családok mellett azokat is vendégül látta, akik a közelmúltban Vásárhelyen leégett állattelepen segítettek a károsult famíliának a romok eltakarításában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában