Camus szavaival emlékezett Juhász Tünde

2021.10.22. 20:17

A kormánymegbízott szerint demokráciánkért tenni kell a hétköznapokon is – Fotók, videó

A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal október 22-én, pénteken a Rerrich Béla téren, Melocco Miklós szobrászművész alkotásánál tartotta az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére megemlékezését.

Munkatársunktól

Fotók: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

A megemlékezés szónoka, Juhász Tünde kormánymegbízott Albert Camus A magyarok vére című írásából idézve kezdte beszédét. (Camus a forradalom leverése után sem feledkezett meg 1956 hőseiről. 1957 októberében írta megrendítő hitvallását.)

„A legázolt bilincsbe vert Magyarország többet tett a szabadságért és igazságért, mint bármelyik nép a világon az elmúlt húsz esztendőben. Ahhoz, hogy ezt a történelmi leckét megértse a fülét betömő, szemét eltakaró nyugati társadalom, sok magyar vérnek kellett elhullnia – s ez a vérfolyam most már alvad az emlékezetben. A magára maradt Európában, csak úgy maradhatunk hívek Magyarországhoz, ha soha és sehol el nem áruljuk, amiért a magyar harcosok életüket adták, és soha, sehol, – még közvetve sem – igazoljuk a gyilkosokat.”

 

– A szabadság jelképévé tette hazánkat október 23-a. Mi, magyarok tudjuk jól, a szabadságért, a demokráciánkért tenni kell a hétköznapokon is. Napjainkban nem fegyverekkel kell harcolnunk az identitásunk megőrzéséért, hanem tettekkel. A szabadság összekötő erejében bízunk. A szabadság nem sors, hanem választás kérdése, az elődeinkhez hasonlóan válasszuk mi is a szabadságot – mondta a kormánymegbízott, majd Kecskés Péter a Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola tizenegyedikes diákja elszavalta Illyés Gyula Egy mondat a zsarnokságról című versét, majd a résztvevők elhelyezték a megemlékezés és tisztelet koszorúit és virágait a szobor talapzatánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában