Itt a hulló levelek szezonja

2021.10.05. 06:58

A legjobb megoldás a levelek komposztálása

A hulló falevelek szezonjában mindig nagy kérdés egy városban, mi legyen a kerti zöldhulladék sorsa. Szegeden aki nem komposztál, elszállíthatja maga is a hulladékudvarba, vagy kirakhatja emblémás zsákban. Az előkert hulladékát ingyen elviszik október végétől.

Farkas Judit

20210929 Szeged Idén elszállítják-e a kertekben keletkezett zöld hulladékot? Képen: zsákba gyűjtött zöld hulladék illusztráció. Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

A tél közeledtével nagy mennyiségű zöldhulladék keletkezik a kertekben, előkertekben. Az égetés, ahogy lapunk is többször megírta, nem jó megoldás, ráadásul tilos is. Szegeden továbbra is él az a rendszer, hogy az előkertekben, közterületen keletkezett zöldhulladékot átlátszó zsákban térítésmentesen szállítja el a hulladékgazdálkodás meg­adott időintervallumban.

Idén ez október 25. és december 12. között történik meg, tájékoztatta lapunkat Makrai László, a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. igazgatója. Ennek azonban feltételei vannak.

Az első az, hogy a zsákokba kizárólag közterületről származó, tehát az előkertekben keletkezett zöldhulladék kerülhet – emiatt is kérik azt, hogy kizárólag átlátszó zsákban tegyék ki. Két, legfeljebb kétszer 110 literes zsákot lehet kitenni a kukák mellé, ezeket a kommunális hulladék szállításának szokásos napján viszik el. Ha ez mégsem történik meg, később gondoskodnak az elszállításról. Javasolt az erős zsákok használata, mert ha kiszakad, nem a hulladékgazdálkodás, hanem a lakó feladata a takarítás.

A belső kertekben keletkezett zöldhulladéktól többféleképpen is megszabadulhatunk. Illusztráció: Frank Yvette

Ami a belső kertekben keletkezett hulladékot illeti, a legjobb megoldás, ha otthon komposztáljuk. A lakók maguk is elvihetik bármelyik városrészi hulladékudvarba, ugyanis az ott lerakott, biológiailag lebomló növénymaradványt átszállítják a központi komposztálóüzembe.

Amennyiben nincs lehetőség hulladékudvarba szállításra, a lakók a hulladékgazdálkodás ügyfélszolgálati irodájában vásárolhatnak emblémás zsákot.

Az ebben kirakott növénymaradványokat is elszállítják, de végszükségben kerülhet a kommunális szemét közé is. A jövő évben a zöldhulladék gyűjtésére külön 120 literes edényzetet osztanak majd ki, a város egy sikeres pályázatának köszönhetően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában