Megemlékezéseket tartottak

2021.10.06. 19:27

Az aradi vértanúkról emlékeztek Szentesen, Csongrádon és Vásárhelyen is – Galéria

Megyeszerte rendeztek megemlékezéseket az aradi vértanúk kivégzésének emléke előtt tisztelegve. A nemzeti gyásznapon Szentesen koszorúzással, Csongrádon pedig irodalmi műsorral emlékeztek, Hódmezővásárhelyen viszont kampányrendezvénnyé vált az emlékünnep.

Kovács Erika, Majzik Attila

Emlékezés az aradi vértanúkra és koszorúzás Vitéz Vastag György szobránál Szentesen. Fotó: Majzik Attila

Koszorúkkal, virággal és gyertyákkal tisztelegtek a megye több településén az 1849. október 6-án Aradon kivégzett tizenhármak, illetve a Pesten kivégzőosztag elé álló Batthyány Lajos miniszterelnök vértanúsága előtt.

Tiszteletadás helyett kortesbeszéd

A Fidesz hódmezővásárhelyi szervezete október 6-án délelőtt emlékezett az aradi vértanúkra. A Kossuth téri rendezvényen Havasi Katalin, a Fidesz helyi elnöke kiemelte, kötelességünk köszönetet mondani az aradi vértanúknak, akik életüket áldozták a szabadságunkért, mindannyiunkért. Nem hagyták, hogy mások mondják meg azt, hogy hogyan éljünk és dolgozzunk magyar földön.

– A legdrágábbat, az életüket áldozták értünk. Emléküket és eszméjüket is megőrizzük

– mondta. A résztvevők a Kincses temetőben lévő emlékműnél is elhelyezték az emlékezet virágait.

A délutáni önkormányzati emlékünnepségből azonban politikai szónoklat vált, az aradi vértanúkról csak kevés szó esett. Baja polgármestere valóságos kortesbeszéddel támogatta Márki-Zay Péter, hódmezővásárhelyi polgármester miniszterelnök-jelölti kampányát. Nyirati Klára arról beszélt, ne egy felülről jövő, egykezű irányítás mondja meg, mit kell tenni Baján, Vásárhelyen vagy máshol. Szerinte Vásárhely szerencsés, „mert olyan polgármesterük van, aki a kezében tartja a szabadság ígéretét”. A bajai polgármester újabb rendszerváltásról beszélt.

Márki-Zay Péter úgy fogalmazott, sokszor úgy tűnik, könnyebb, ha nem ágyúk, hanem propaganda hadjárat ellen kell menni.

– Ha nem az életünket kell adni, csak a szavazatunkat, nem a vérünket, csak az időnket

– mondta.

A vásárhelyi önkormányzati emlékünnep a Kossuth téren, majd a Kincses temetőben koszorúzással folytatódott.

„Nem népünk sírja lett Arad”

A szentesi megemlékezésen katonai tiszteletadás mellett helyezték el az emlékezés koszorúit és mécseseit. Szabó Zoltán polgármester az 1849-es eseményeket felidézve elmondta, a szabadságharc kézre került vezetőin példát statuáltak, nem részesülhettek méltányos elbánásban.

– Kivégzésüket a bécsi forradalom évfordulójára időzítették, ez is azt mutatja, hogy a bosszú és nem az igazságszolgáltatás volt a cél

– emelte ki a városvezető, aki ezt követően Aranyosi Ervin Az aradi vértanúk emlékére című versét idézte.

– Emlékezzünk azokra a hősökre, akik életüket adták hazánkért. Emlékezzünk bátorságukra, kiállásukra és együtt hajtsunk fejet, tisztelegjünk előttük. Nemzeti gyásznapunk 2021-ben azt üzeni nekünk, hogy soha ne feledjük múltunkat, és legyünk alázatosak, hálásak mindazért, amink van. Soha ne feledjük hőseinket – zárta gondolatait Szabó Zoltán.

Az emlékezők ezt követően a második világháború során, az 1944. október 9-i szentesi hídfőnél vívott csatában halálos sebet kapó vitéz Vastagh György ezredes szobránál rótták le tiszteletüket.

Diákműsor

Csongrádon a régi Galéria dísztermében találkoztak a szabadság mártírjai előtt tisztelgők. Az emlékműsoron a Galli János Általános Iskola diákjai „Őszi szélnek bús keserve…” címmel adtak elő irodalmi összeállítást, majd a résztvevők a Batsányi János Gimnázium falán elhelyezett emléktáblánál gyújtották meg az emlékezés mécseseit.

A Galli János Általános Iskola diákjainak aradi vértanúkra emlékező műsora. Fotó: Majzik Attila

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában