Megemlékezéseket tartottak

2021.10.06. 19:27

Az aradi vértanúkról emlékeztek Szentesen, Csongrádon és Vásárhelyen is – Galéria

Megyeszerte rendeztek megemlékezéseket az aradi vértanúk kivégzésének emléke előtt tisztelegve. A nemzeti gyásznapon Szentesen koszorúzással, Csongrádon pedig irodalmi műsorral emlékeztek, Hódmezővásárhelyen viszont kampányrendezvénnyé vált az emlékünnep.

Kovács Erika, Majzik Attila

Koszorúkkal, virággal és gyertyákkal tisztelegtek a megye több településén az 1849. október 6-án Aradon kivégzett tizenhármak, illetve a Pesten kivégzőosztag elé álló Batthyány Lajos miniszterelnök vértanúsága előtt.

Tiszteletadás helyett kortesbeszéd

A Fidesz hódmezővásárhelyi szervezete október 6-án délelőtt emlékezett az aradi vértanúkra. A Kossuth téri rendezvényen Havasi Katalin, a Fidesz helyi elnöke kiemelte, kötelességünk köszönetet mondani az aradi vértanúknak, akik életüket áldozták a szabadságunkért, mindannyiunkért. Nem hagyták, hogy mások mondják meg azt, hogy hogyan éljünk és dolgozzunk magyar földön.

– A legdrágábbat, az életüket áldozták értünk. Emléküket és eszméjüket is megőrizzük

– mondta. A résztvevők a Kincses temetőben lévő emlékműnél is elhelyezték az emlékezet virágait.

A délutáni önkormányzati emlékünnepségből azonban politikai szónoklat vált, az aradi vértanúkról csak kevés szó esett. Baja polgármestere valóságos kortesbeszéddel támogatta Márki-Zay Péter, hódmezővásárhelyi polgármester miniszterelnök-jelölti kampányát. Nyirati Klára arról beszélt, ne egy felülről jövő, egykezű irányítás mondja meg, mit kell tenni Baján, Vásárhelyen vagy máshol. Szerinte Vásárhely szerencsés, „mert olyan polgármesterük van, aki a kezében tartja a szabadság ígéretét”. A bajai polgármester újabb rendszerváltásról beszélt.

Márki-Zay Péter úgy fogalmazott, sokszor úgy tűnik, könnyebb, ha nem ágyúk, hanem propaganda hadjárat ellen kell menni.

– Ha nem az életünket kell adni, csak a szavazatunkat, nem a vérünket, csak az időnket

– mondta.

A vásárhelyi önkormányzati emlékünnep a Kossuth téren, majd a Kincses temetőben koszorúzással folytatódott.

„Nem népünk sírja lett Arad”

A szentesi megemlékezésen katonai tiszteletadás mellett helyezték el az emlékezés koszorúit és mécseseit. Szabó Zoltán polgármester az 1849-es eseményeket felidézve elmondta, a szabadságharc kézre került vezetőin példát statuáltak, nem részesülhettek méltányos elbánásban.

– Kivégzésüket a bécsi forradalom évfordulójára időzítették, ez is azt mutatja, hogy a bosszú és nem az igazságszolgáltatás volt a cél

– emelte ki a városvezető, aki ezt követően Aranyosi Ervin Az aradi vértanúk emlékére című versét idézte.

– Emlékezzünk azokra a hősökre, akik életüket adták hazánkért. Emlékezzünk bátorságukra, kiállásukra és együtt hajtsunk fejet, tisztelegjünk előttük. Nemzeti gyásznapunk 2021-ben azt üzeni nekünk, hogy soha ne feledjük múltunkat, és legyünk alázatosak, hálásak mindazért, amink van. Soha ne feledjük hőseinket – zárta gondolatait Szabó Zoltán.

Az emlékezők ezt követően a második világháború során, az 1944. október 9-i szentesi hídfőnél vívott csatában halálos sebet kapó vitéz Vastagh György ezredes szobránál rótták le tiszteletüket.

Diákműsor

Csongrádon a régi Galéria dísztermében találkoztak a szabadság mártírjai előtt tisztelgők. Az emlékműsoron a Galli János Általános Iskola diákjai „Őszi szélnek bús keserve…” címmel adtak elő irodalmi összeállítást, majd a résztvevők a Batsányi János Gimnázium falán elhelyezett emléktáblánál gyújtották meg az emlékezés mécseseit.

A Galli János Általános Iskola diákjainak aradi vértanúkra emlékező műsora. Fotó: Majzik Attila

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában