Melegednek a radiátorok

2021.10.08. 15:45

Beindult a távfűtés Szegeden

Napok óta melegszik a távfűtési rendszer Szegeden, mostanra a legtöbb lakásban kellemes a hőmérséklet. Négy körzetben már a geotermikus energia is hozzájárul az ellátáshoz, ami jelentős mértékben csökkenti a szén-dioxid kibocsátást a városban.

Timár Kriszta

Szeged – 2021.10.08. Elindul a fűtési szezon. Képen: A Vág utcai fűtőmű. Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

Felkészült a begorombult, őszi időjárásra a Szegedi Távfűtő Kft.: kedden este elindították a rendszert, hogy a szerdára megérkező jelentős lehűlésre már érezhető legyen a radiátorok melegedése. Kóbor Balázs, a SZETÁV igazgatója elmondta, bár jogszabály szerint erre még nem lett volna szükség, figyelembe vették a bölcsődék és az óvodák igényét.

– Úgy tűnik, ez idén egybe esett a lakosság elvárásaival is, mert egyetlen panasz sem érkezett hozzánk, miért indítottuk el ilyen korán a szezont

– tette hozzá.

Szerda estére az utolsó körzetben is melegedtek a távfűtött lakások radiátorai, így mostanra az a néhány ház maradt csak hidegen, ahol esetleg a hőközpont állapota nem volt megfelelő vagy például nyáron leengedték a rendszerből a vizet és azt nem töltötték vissza. Kóbor Balázs azonban megjegyezte, a bejelentések száma kevesebb mint fele az ilyenkor szokásosnak. Hozzátette: jelenleg nem látszik olyan mértékű felmelegedés érkezése, ami indokolná a távfűtés leállítását, így az mostantól valószínűleg tavaszig folyamatos lesz.

Már dolgoznak a fűtőművek, kedd este elindították a távfűtést Szegeden. Fotó: Karnok Csaba

Mostanra már 4 geotermikus rendszer is üzemkész állapotban van a városban, azok próbaüzemben működnek egész szezonban.

– Ezek csaknem 14 ezer lakás esetében járulnak hozzá az ellátáshoz és adnak hozzá a hőközpontok teljesítményéhez. Mindez hatalmas mértékben csökkenti a szén-dioxid kibocsátást

– hangsúlyozta az igazgató, hozzátéve: két év múlva a bevethető geotermikus energiamennyiség a mostani duplája lesz, hiszen összesen 9 ilyen rendszer épül Szegeden.

A hivatalos fűtési szezon egyébként október 15-én kezdődik, melynek apropójából a Csongrád-Csanád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a kémények és fűtőeszközök ellenőrzésének fontosságára hívja fel a figyelmet. Mint írták, a tűzoltókat idén már 702 kéménytűzhöz riasztották és 14 ember hunyt el szén-monoxid mérgezésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában