az emlékpark és a zentai levéltár közös projektje

2021.10.14. 14:58

Élő archívumok, közös emlékezet

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark és a zentai Történelmi Levéltár október 14-én tartotta az emlékparkban a közös, Élő archívumok – Emlékezzünk a múltra a közös jövőért című projekt nyitórendezvényét. A 202 ezer eurós teljes költségvetésből 113 ezer az ópusztaszeri rész, amelyből például kiállítási elemek újulnak meg, de rendeznek konferenciát és nyári tábort is gyerekeknek.

Imre Péter

Fotó: Kuklis István

A 202 ezer eurós összköltségvetésű Élő archívumok – Emlékezzünk a múltra a közös jövőért című projekt megvalósítására 16 hónapja van az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparknak és a zentai Történelmi Levéltárnak. A emlékpark része ebből 113 ezer euró, ami uniós támogatásból, állami forrásból és önerőből áll össze.

Folytatás

– Már volt hasonló közös és sikeres projektünk, 2018 és 2020 között a zentai levéltárral, ez tulajdonképpen annak a folytatása. Akkor a mezőgazdaság volt a középpontban, uradalmi gépszínt építettünk és azóta megtöltöttük gépekkel – mondta a csütörtöki projektnyitón Kiss Róbert Károly, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark igazgatóhelyettese.

Központban a Tisza

Kiss Róbert Károly azzal folytatta, ezúttal a Tisza lesz a középpontban, bemutatják a partja mentén, a 19. és a 20. század fordulóján élő emberek természetközeli életmódját, mindennapjait, az ártéri gazdálkodást és gazdasági tevékenységet, különböző foglalkozásokat, többek között a halászatot, a méhészetet, a fafeldolgozók és a tiszai hajóácsok munkáját. Ilyen tematikájú szabadtéri kiállítás már van az emlékparkban, azok elemei – például az egyetlen megmaradt haltartó bárka, a Potyka, a facsúszdák és a mártélyi halászkunyhó – újulnak meg és bővülnek például halászati szerszámokkal a modern muzeológiai módszerek szem előtt tartásával.

A Potyka nevű haltároló bárka is megújul a projekt keretében. Fotó: Kuklis István

A környezetet, a tavat és a növényzetet is megújítják, egységes kiállítóteret hoznak létre. A projekt fő célja feltárni és összegyűjteni a kulturális örökség azon részeit, amelyek az országhatár magyar és szerb oldalán is azonos gyökerekkel rendelkeznek és összekötnek minket.

Fodor István, a Zentai Történelmi Levéltár igazgatója arról szólt, hogy a levéltári tudományos tartalmakat igyekeznek a közönség számára érdekes módon tálalni. Széleskörűen kutatják a levéltári dokumentumokat Zentán, Szabadkán és a Csongrád-Csanád megyei intézményben, ennek nyomán kiadnak három könyvet, amelyből kettő forráskiadvány lesz, egy pedig tanulmánykötet. Kiírnak egy pályázatot középiskolásoknak, jövőre szerveznek nyári táborokat, nyílt napokat, levéltári foglalkozásokat és vándorkiállításokat.

A felsoroltakkal a fiatalok és a felnőttek is megismerkedhetnek a közös kulturális örökséggel, a Tisza mentén élő emberek életvitelével. Két konferenciát is rendeznek még, és az emlékparkban 2022 őszén tárlat nyílik.

Környezetvédelem

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparktól Posta Ádám István koordinátor és Pataki Andor gyűjteménykezelő részletesen ismertették projektet, megemlítették, hogy hangsúlyozzák majd a környezetvédelem fontosságát, készül a területet és a tevékenységeket szemléltető terepasztal, az első esemény pedig egy tematikus nap lesz jövő húsvétkor Ópusztaszeren.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában