a bajban társak és önzetlenül segítik egymást

2021.10.14. 16:57

Emléktáblát avatott a Szegedi Bajtársi Klub

A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ) megalakulásának 30. évfordulójának alkalmából öt fát ültetett el a Vadaspark Lakópark játszóterének szomszédságában a Szegedi Bajtársi Klub kezdeményezésére az önkormányzat és a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft.

Varga Lilla

Az ünnepségen Csepi László nyugállományú honvéd őrnagy elmondta, hogy amikor a BEOSZ 30 éves jubileuma alkalmából ökológiai akciót hirdetett, a Szegedi Bajtársi Klub lelkesen csatlakozott a kezdeményezéshez.

– A klub célja, a nyugállományba vonult fegyveresek és családtagjaik részére lehetőséget biztosítson szervezett, közösségi életre – fogalmazott. A klub 1971. januárjában alakult a Fegyveres Erők és Testületek Nyugállományú Tagjainak Klubja néven 27 fővel. Példás összefogással 2005-ben emléktáblát avattak a szegedi volt laktanyák helyén, amelyeket évről évre hagyományőrző tiszteletadással megkoszorúznak. Továbbá ápolják az emlékét a város katonai vonatkozású hőseinek is.

A most leleplezett emléktábla első mondata: „A haza minden előtt”, amely a BEOSZ jelmondatává vált, mint legfőbb közösségi érték. Csepi László nyugállományú őrnagy felidézte, hogy a lakópark helyén korábban a Török Ignác laktanya állt, amelyet 1996-ban számoltak föl. Az emléktáblát Sinyi Imre nyugállományú honvéd ezredes leplezte le. Megköszönték Szabó Tamás ötvösmesternek a tábla elkészítését, és Mezei Sándor András épületszobrásznak a talapzatot.

A Szegedi Bajtársi Klub Közhasznú Szervezetről elmondható, hogy a bajban társak és önzetlenül segítik egymást, de az öröm pillanataiban is együtt osztoznak.

Ezek is érdekelhetik