Régóta tervezték

2021.10.19. 13:35

Felújítják a Mindszenty-emlékszobát Makón

Mindszenty József bíborosnak, az 1956-os forradalom egyik ikonikus alakjának emlékszobája van Makón, a Szent István Király nevét viselő plébánián. Az önkormányzat most ennek felújítására kapott támogatást.

Munkatársunktól

A felújítás miatt üresen áll az emlékszoba. Fotó: Szent István-Plébánia

Mindszenty Józsefnek nem véletlenül van emlékszobája a makói plébánián: amikor 1948-ban Makón járt, itt szállt meg. Két napot töltött a városban. A Mária-év ünnepségsorozata alkalmából látogatott ide, és korabeli feljegyzések szerint 30 ezres tömeg előtt misézett az egyházi iskola előtti téren. Beszéde történelmi jelentőségű volt, bátor kiállást jelentett az egyházi iskolák államosítása ellen. Zarándokok szinte az egész országból érkeztek erre az eseményre, még jelvényt is készítettek mindegyiküknek.

A felújítás miatt üresen áll az emlékszoba. Fotó: Szent István-Plébánia

Az emlékszoba felújítását hosszabb ideje tervezték Makón, de – mint a legutóbbi testületi ülésen elhangzott – az ehhez szükséges pénz mostanra jött össze. Mint Barna Gábor, a városmarketing-iroda vezetője elmondta, összesen 10,8 millió forint az összeg. Ebből a legnagyobb tétel az, aminek felajánlását most fogadta el a képviselő-testület: 8,2 millió forintról van szó, amit a Magyarországi Mindszenty Alapítvány tett, és ami az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye, illetve a Kardinal Mindszenty Stiftung 5 milliós, illetve 3,2 milliós adományából állt össze. Ezenfelül, mint az előterjesztésben olvasható, további 1,3 milliót maga a hazai alapítvány, illetve ugyanennyit a Szeged-Csanádi egyházmegye biztosít.

A felújítás azért időszerű, mert, mint elhangzott, most folyik Mindszenty boldoggá avatása – ez a szentté avatást előzi meg. A pénzből nem csupán építészeti szempontból teszik rendbe a szobát, hanem restaurálják az eredeti bútorokat, a mennyezet festményét is, emellett korszerű digitális szemléltető eszközöket szereznek be. A helyszínen járva azt láttuk, a munka már meg is kezdődött – befejezése jövő tavasszal várható. Ezt követően a szoba, előzetes egyeztetés alapján, látogatható lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában