Algyő

2021.10.20. 18:11

Fűszernövényekkel ismerkedtek az Ökohéten

Megtapinthatták és megszagolhatták a fűszernövényeket az algyői fiatalok, akik azt is megtudták, hogy melyik növény milyen étel ízesítéséhez jó. Ökohetet szerveztek az alsó tagozatosoknak az Algyői Tájházban.

Kiss Anna

Zsálya, majoránna, gyömbér, tárkony, levendula, fokhagyma és kakukkfű – többek között ilyen fűszernövényekkel ismerkedhettek meg a napokban az algyői Fehér Ignác Általános Iskola alsó tagozatos diákjai. Az Algyői Tájházban ugyanis Ökohetet rendeztek számukra a Múzeumok Őszi Fesztiváljához csatlakozva.

Izbékiné Cseuz Gabriella, a házat működtető Gyevikult Nkft. múzeumi-közművelődési szakembere elmondta, játékos foglalkozásokon gazdagodtak új tudással a fiatalok, akik ajándékként bioteát kaptak.

Szerda délelőtt a harmadik osztályosok tanultak az Algyői Tájházban. Fotó: Török János

Hozzátette, a feladatokon keresztül a tanulók megtudhatták, hogy mely ételekhez milyen növényeket használnak ízesítésként, így láthatják, hogy valójában hogyan néz ki az a növény, amelyet kis tasakokban árulnak szárítva.

Megjegyezte, manapság sok ízfokozóval terhelik az ételeket, ezért nem érződnek a valódi ízek, most viszont megtapinthatták, megszagolhatták a gyerekek a fűszernövényeket.

Először a növények neveit kellett kirakniuk szókirakóból, majd meg kellett állapítaniuk, hogy az üvegben milyen növények vannak és annak megfelelően kellett a nevekkel ellátott fedőket rátenniük. Ezután azt beszélték át a foglalkozáson, hogy melyik növénynek mi a latin neve, melyek az ismertetőjelei, milyen ételeket lehet vele ízesíteni, melyikből lehet teát készíteni, és milyen gyógyhatással rendelkezik.

Jól látszott, hogy kik azok, akik gyakran segítenek a konyhában a szüleiknek főzéskor, hiszen ők több növényt is ismertek és tudták, hogy milyen ételnél lehet használni. Volt azonban egy-két olyan őrlemény, ami feladta a leckét a diákoknak, egyik ilyen volt a kapor, amelynek illata nem igazán nyerte el a fiatalok tetszését.

A növényekkel való ismerkedést kézműves foglalkozás következett, amelyen öntözőkanna formájú növénybeszúrót készítettek, majd a végén mindenki ráírta a kedvenc növényének a nevét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában