Nagyon várták már ezt a napot, fontos nekik a környezet

2021.10.21. 19:20

Gyerekek szedték a szemetet Maroslelén

Egy óra alatt ötven zsák szemetet szedtek össze csütörtök délután Maroslelén a helyi óvodások, általános iskolások, persze felnőttek irányítása mellett. Többek között csikkeket és papírszemetet, de aprópénzt és egy gyűrűt is találtak.

Szabó Imre

Fotó: Szabó Imre

– Jó lenne megtanítani a felnőtteknek, hogy ne dobálják el a csikkeket, dobják inkább a kukába – mondta a maroslelei általános iskola egyik kisdiákja, Török Levente, miközben egy maréknyit bedobott a gyűjtőzsákba. Csütörtökön délután az országos Te szedd! akcióhoz csatlakozva a község általános iskolásai szemétgyűjtő programban vettek részt. Ezúttal a falu belterületét próbálták megtisztítani. Voltak már hasonló megmozdulások korábban is, legutóbb például a kerékpárút mentén igyekeztek összeszedni, amit a közlekedők eldobáltak.

Nagyon várták ezt a napot

Mint megtudtuk, az iskola mind a 131 tanulója részt vett az akcióban, sőt a Zengő óvoda apróságai is csatlakoztak a munkához.

A kijelölt területet részekre osztották, így minden csapatnak jutott egy-egy utca. Találkoztunk lelkesen dolgozó társasággal a játszótér környékén, de például a Rákóczi utcában is. Mindenki kapott védőkesztyűt és láthatósági mellényt, és az indulás előtt fel is vették az ifjak. A gyerekeket kísérő egyik pedagógus, Fülöp Henrietta azt monda, a tanulók már nagyon várták ezt a napot, előtte is sokat beszéltek róla.

– Igyekszünk a mindennapokban is felhívni a figyelmüket a környezettudatosságra. Ha kidől a tanteremben mondjuk a hegyező, már ugranak is seprűért, lapátért – tette hozzá.

Fotó: Szabó Imre

Az új nemzedékért

A munkához a falu polgármestere, Drimba Tibor is csatlakozott, elkísérve az egyik csoportot.

– Az a célunk, hogy a gyerekek időben tudják meg, miért fontos a környezetvédelem, a tisztaság. Érdekes, hogy velük beszélgetve az derült ki, hogy ezt az ügyet nagyon komolyan veszik, még inkább mint a felnőttek – mondta a falu első embere. Abban bízik, sikerül kinevelni egy olyan generációt, amelyiknek már természetes lesz, hogy nem szemetelnek.

– Ha ilyen lesz az új nemzedék, annak mindenki hasznát fogja látni – hangsúlyozta.

Fotó: Szabó Imre

Gyűrűt és pénzt is találtak

A szemétszedés délután egykor kezdődött és nagyjából egy órán át tartott. A végére összesen ötven zsák szemét gyűlt össze. Ezeket, mint megtudtuk, a lakossági hulladékszállítást végző cég fogja elszállítani egy külön megállapodás alapján. A zsákokba többnyire használt papírzsebkendőt, egyéb papírhulladékot, üres üdítősüvegeket és flakonokat, illetve cigarettacsikkeket kellett rakni. A gyerekek ezen felül aprópénzt, sőt egy gyűrűt is találtak a fűcsomók között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában