már használhatják is

2021.10.14. 16:22

Háborítatlan szülőszobát adtak át a szegedi klinikán – Fotók

Az otthonszülés kellemes környezetét és az intézményi háttér biztonságát ötvözi az a szülőszoba, amelyet október 14-én adtak át a szegedi nőgyógyászati klinikán. A Richter Gedeon Nyrt. és a Korábban Érkeztem Alapítvány támogatásából kialakított helyiséget mától már használhatják is.

Timár Kriszta

Fotó: Kuklis István

Különleges szülőszobát adtak át csütörtökön az SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán. A Richter Gedeon Nyrt. és a Korábban Érkeztem Alapítvány támogatásának köszönhetően alakították ki a „háborítatlan” születésért szobát, amelyet mától már igénybe is vehetnek az intézményben vajúdó, alacsony kockázatú, egészséges nők.

Rádi Kata, a Korábban Érkeztem Alapítvány elnöke elmondta, egyre nagyobb az igény a háborítatlan szülésre, ugyanakkor sokan tartanak az otthonszüléstől, biztonságosabbnak érzik a kórházi környezetet. Az új szegedi szülőszoba ezt a két elvárást ötvözi.

Puroszné Nagy Madgolna dúla a berendezést bemutatva elmondta, a kapaszkodó, a több testhelyzetben is használható szék és a labda is mind azt a célt szolgálják, hogy a vajúdó nők megválaszthassák a nekik legkényelmesebb pozíciókat.

A szobában elhelyeztek egy kanapét is, hogy egy elhúzódó szülés esetén a kísérő is tudjon pihenni, a szülőágy pedig szintén a legmodernebb darab: szétszedhető, mozgatható és többféle pozícióban használható. A szoba sárga és rózsaszín árnyalatokat kapott, a falon képeket helyeztek el, így jött létre egy olyan, barátságos légkörű szülőszoba, amely az otthonosság mellett a megbízható orvosi hátteret is garantálja.

Berendezésében nagy szerepe volt Bársony Jenőnének, a klinika egykori ápolási igazgatójának, akinek ez volt nyugdíjba vonulás előtti utolsó nagy munkája.

A szobához tartozik egy iránytű is, amelyben lefektetik az itteni szülésekre vonatkozó szabályokat. Ebben szerepel többek között, hogy el kell kerülni a sokszor rutinszerű, de nem szükséges orvosi beavatkozásokat és szülés után biztosítani az anya és gyermeke együtt maradását. Ezen kívül számos ajánlást is megfogalmaztak, amelyek összeállításában részt vett Bálint Balázs, a szülészet-nőgyógyászat országos szakfelügyelő főorvosa, a természetes szülés elkötelezett híve.

Németh Gábor klinikaigazgató elmondta, ezzel a helyiséggel együtt 5 szülőszoba van az intézményben, amelyeket a komplex, családbarát felújítási program részeként pályázati forrásból szintén újjávarázsoltak. Így ha a most átadott, háborítatlan szülőszoba éppen foglalt, akkor is hasonló körülmények között tudják az anyák világra hozni gyermeküket.

– Nem csak a látvány, a szemlélet is megváltozott a klinikán, ennek köszönhetően pedig egyre több pozitív visszajelzést kapunk – tette hozzá az intézményvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában