2021.10.21. 08:38
Látványos képeken a Fehértói halgazdaság lehalászása – Galéria
Huzatos a Fehértói halgazdaság III-as számú tava, de legalább most nincs hideg. A szél akadálytalanul suhan, a napfényben vízcseppek csillannak, ahogy a szivattyúból érkező halak a válogatóasztalra csapódnak, a hátunk mögött a kisvonat mozdonya pöfög. Elkezdődött a lehalászás a szegedi halgazdaságnál.
Az aszályos időjárás miatt közepes termésre számítanak a halgazdaságnál – Fotók: Kuklis IstvánSándorfalva őszi lehalászás a Fehértói halgazdaságbanfotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI
Fotó: Kuklis István
Nagy Ferenc főmérnökkel zötyögünk a céges Lada Nivával a Fehértói halgazdaság körüli több kilométer hosszú sínek talpfáin, vagy azok mellett. A kocsit embertelenül dobálják a talpfák, a Niva tengelye ugyanis pont olyan széles, hogy ne tudja beközölni a talpfát és a síneket, az egyik kerék azon zötyög, a másikat a sín vezeti meg elég durván. Hosszasan autózunk, az utolsó métereket gyalog tesszük meg, az utat elfoglalja a kisvonat.
Tíz fok lenne a legjobb
Mielőtt útnak indultunk a lehalászás helyszínére, Sztanó János, a Szegedfish Kft. ügyvezető igazgatója az irodájában tájékoztatott a tudnivalókról. Összesen 2000 hektáron minden tavat lehalásznak a következő napokban. A munkálatok október 4-én kezdődtek, és előreláthatólag november 20-ig tartanak. Ha fagy, húzódik a munka. A mostani tavaszias jó idő nem ideális, a tíz fok körüli hőmérséklet lenne a legmegfelelőbb.
Próbahalászat
– Az áruhalat és a tenyészanyagot is lehalásszuk, és a 120 darab, 3000 négyzetméteres telelőben helyezzük el. Az őszi lehalászást követően ide kerülnek a halak, itt már nem etetünk
– mondta az ügyvezető, aki arról is beszélt, hogy három brigád – fehértói, sándorfalvi és újtavi – dolgozik. A termés a próbahalászat és termésbecslés alapján közepes lesz, aminek az aszályos időjárás az oka. Nemcsak szeptemberben, hanem év közben havonta dobóhálóval fognak halat, nézik, hogy növekszik.
Az aszályos időjárás miatt közepes termésre számítanak a halgazdaságnál – Fotók: Kuklis István
Halszivattyú
A lehalászás azzal kezdődik, hogy a halastó vizét leeresztik. Ekkor a halak a legmélyebb pontokon, a halágyakban gyűlnek össze. Ebbe belemennek a halászok egy nagy hálóval, és húzzák a part felé az abban lévő halat. Mi pont ekkor értünk oda a III-as számú tóhoz. Amikor kiérnek a halászok, a hálót összeszorítják, folyamatosan húzzák, majd bele engedik a halszivattyút, és kiemelik a halat, ami megy a válogatóasztalra, ahol bravúros gyorsasággal és szakértelemmel szétválogatják a halászok fajta és évjárat szerint. A műanyag kosárba válogatott halat ketten meglendítik, és a pöfögő kis mozdony után kötött műanyag kádakba zúdítják, majd a halak megkezdik rövid utazásukat a telelőbe.
Fajta és évjárat szerint válogatják a halakat, majd mennek a telelőbe.
Gyapot és rizs helyett tógazdaság
Szeged közgyűlése 1930. október 27-én döntött a halgazdaság létesítéséről. Fehértón a szikes terület hasznosításának gondolata sokszor felmerült. Sikertelen gyapot- és rizstermelés után újra és újra szóba került egy tógazdaság létrehozása. A körtöltéses halastavak kivitelezése kilencven éve, 1931. március 5-én kezdődött. Az első halasítást a Kelebiai Tógazdaságból a szatymazi vasútállomásra érkező 280 mázsa halivadékkal 1932 tavaszán végezték, és bíztak benne, hogy év végén már piacra kerülhet a halgazdaság első termése; egykilós potykák formájában. Az első termés 1933. augusztus 8-án jelent meg a szegedi piacon, ahol kilogrammonként 80-90 fillért kértek érte.