Elkezdték a lehalászást

2021.10.21. 08:38

Látványos képeken a Fehértói halgazdaság lehalászása – Galéria

Huzatos a Fehértói halgazdaság III-as számú tava, de legalább most nincs hideg. A szél akadálytalanul suhan, a napfényben vízcseppek csillannak, ahogy a szivattyúból érkező halak a válogatóasztalra csapódnak, a hátunk mögött a kisvonat mozdonya pöfög. Elkezdődött a lehalászás a szegedi halgazdaságnál.

Munkatársunktól

Az aszályos időjárás miatt közepes termésre számítanak a halgazdaságnál – Fotók: Kuklis IstvánSándorfalva őszi lehalászás a Fehértói halgazdaságbanfotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI

Fotó: Kuklis István

Nagy Ferenc főmérnökkel zötyögünk a céges Lada Nivával a Fehértói halgazdaság körüli több kilométer hosszú sínek talpfáin, vagy azok mellett. A kocsit embertelenül dobálják a talpfák, a Niva tengelye ugyanis pont olyan széles, hogy ne tudja beközölni a talpfát és a síneket, az egyik kerék azon zötyög, a másikat a sín vezeti meg elég durván. Hosszasan autózunk, az utolsó métereket gyalog tesszük meg, az utat elfoglalja a kisvonat.

Tíz fok lenne a legjobb

Mielőtt útnak indultunk a lehalászás helyszínére, Sztanó János, a Szegedfish Kft. ügyvezető igazgatója az irodájában tájékoztatott a tudnivalókról. Összesen 2000 hektáron minden tavat lehalásznak a következő napokban. A munkálatok október 4-én kezdődtek, és előreláthatólag november 20-ig tartanak. Ha fagy, húzódik a munka. A mostani tavaszias jó idő nem ideális, a tíz fok körüli hőmérséklet lenne a legmegfelelőbb.

Próbahalászat

– Az áruhalat és a tenyészanyagot is lehalásszuk, és a 120 darab, 3000 négyzetméteres telelőben helyezzük el. Az őszi lehalászást követően ide kerülnek a halak, itt már nem etetünk

– mondta az ügyvezető, aki arról is beszélt, hogy három brigád – fehértói, sándorfalvi és újtavi – dolgozik. A termés a próbahalászat és termésbecslés alapján közepes lesz, aminek az aszályos időjárás az oka. Nemcsak szeptemberben, hanem év közben havonta dobóhálóval fognak halat, nézik, hogy növekszik.

Halszivattyú

A lehalászás azzal kezdődik, hogy a halastó vizét leeresztik. Ekkor a halak a legmélyebb pontokon, a halágyakban gyűlnek össze. Ebbe belemennek a halászok egy nagy hálóval, és húzzák a part felé az abban lévő halat. Mi pont ekkor értünk oda a III-as számú tóhoz. Amikor kiérnek a halászok, a hálót összeszorítják, folyamatosan húzzák, majd bele engedik a halszivattyút, és kiemelik a halat, ami megy a válogatóasztalra, ahol bravúros gyorsasággal és szakértelemmel szétválogatják a halászok fajta és évjárat szerint. A műanyag kosárba válogatott halat ketten meglendítik, és a pöfögő kis mozdony után kötött műanyag kádakba zúdítják, majd a halak megkezdik rövid utazásukat a telelőbe.

Fajta és évjárat szerint válogatják a halakat, majd mennek a telelőbe.

Gyapot és rizs helyett tógazdaság

Szeged közgyűlése 1930. október 27-én döntött a halgazdaság létesítéséről. Fehértón a szikes terület hasznosításának gondolata sokszor felmerült. Sikertelen gyapot- és rizstermelés után újra és újra szóba került egy tógazdaság létrehozása. A körtöltéses halastavak kivitelezése kilencven éve, 1931. március 5-én kezdődött. Az első halasítást a Kelebiai Tógazdaságból a szatymazi vasútállomásra érkező 280 mázsa halivadékkal 1932 tavaszán végezték, és bíztak benne, hogy év végén már piacra kerülhet a halgazdaság első termése; egykilós potykák formájában. Az első termés 1933. augusztus 8-án jelent meg a szegedi piacon, ahol kilogrammonként 80-90 fillért kértek érte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában