Jövő októberben már fogadhatja a diákokat az épület

2021.10.21. 18:30

Letették a 150 férőhelyes kollégium alapkövét Mórahalmon – Fotók

Letették a 150 férőhelyes kollégium alapkövét Mórahalmon, a Kölcsey utcában. Az ünnepségen jelen voltak a Tóth János szakképző iskola diákjai és tanárai is. A szakácstanulók az ünnepség végén különleges ajándékot adtak át Palkovics László innovációs és technológiai miniszternek.

Munkatársunktól

Fotó: Török János

Fotó: Török János

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával valósul meg Mórahalmon az új, 150 férőhelyes, szakképzési célokat szolgáló kollégium. A diákotthonba a Szegedi SZC Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskola tanulói nyerhetnek majd felvételt. A kollégium hozzájárul a magyar nemzetpolitika céljához, amely az elvándorlás csökkentését, a szülőföldön maradást és megerősödést tűzte ki maga elé. Az épület alapkövét csütörtökön ünnepélyes keretek között rakta le Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Nemesi Pál kormánybiztos és Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere.

Nógrádi beszédében a város jelentős eseményének nevezte az alapkőletételt, az építkezés elkezdését, amellyel a Homokhátság és a Vajdaság fiataljainak helyben maradását szeretnék elősegíteni.

– A kollégium egy olyan intézménye lesz ennek a térségnek, a határzónának, amely meghatározó jelentőségű lesz a következő időszak azon törekvéseinek, amelyekkel az elvándorlás ellen küzdünk – mondta. A polgármester külön szólt a jelenlévő fiatalokhoz is és kérte őket, hogy amikor jövőjükön gondolkodnak, részesítsék előnyben szülőföldjüket.

– Szívesen jövök Mórahalomra több dolog miatt is, ebből egyik a mögöttem épülő épület. A másik a polgármester városfejlesztő munkája. Úgy gondolom, Magyarországnak sok ilyen polgármesterre van szüksége – kezdte Palkovics László. Az innovációs és technológiai miniszter kifejtette, a közelmúltban megreformált szakképzés jó úton halad, hiszen emelkedik a szakmát tanuló fiatalok száma hazánkban.

– Ennek a fejlesztésnek hosszú távon gazdaságélénkítő és népességmegtartó hatása lesz határon innen és túl – tette hozzá.

– Aki az oktatásba fektet, az a jövőt építi, és van terve a jövőt illetően. Mórahalomnak és a város vezetőjének van jövőképe, ennek egyik állomása a mai ünnepi alkalom – jelentette ki Nemesi Pál kormánybiztos.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában