A városvezetőt helikopterrel kellett kimenteni

2021.10.07. 19:45

Megyei önkéntesek fékezték meg a polgármesterre támadókat – Fotók

Fegyveres önkéntes katonák fékezték meg a polgármester fejét követelő tömeget csütörtökön. A városvezetőt helikopterrel kellett kimenteni, miközben tűzharc tört ki a lázadók és az önkéntes katonák között. Többen is meghaltak, de szerencsére nem igazából. Önkéntes katonák tartottak gyakorlatot a Bakonyban, amin ötven Csongrád-Csanád megyei is részt vett.

Suki Zoltán

Helikopterrel menekítették a városvezetőt. Fotó: Török János

Fotó: Török János

„Vizet akarunk, vizet akarunk! Hol van a polgármester, hol van a polgármester?” – ezt üvöltötte az a tömeg, amelyik a Romváros nevű település polgármesterének a lemondását követelte. Az is kiderült, hogy nem is csak simán vizet, hanem egy egész víztározót szeretnének, amit a polgármester korábban megígért, csak éppen semmi nem lett az ígéretből, ami fegyveres konfliktust okozott.

A kékek egy csoportja elindult a polgármesteri hivatal felé. Fotó: Török János

Még mielőtt azt hinnék, hogy elment az eszem, és a főnökeimet ez nem érdekli, a fent leírtak tényleg megtörténtek, ráadásul Magyarországon, a Bakony kellős közepén egy Hunnia nevű fiktív állam Romváros nevű még fiktívebb fővárosában, ahol a tartalékos katonák tartottak bemutató gyakorlatot, amivel lezárták az egy hetes MOON STAR 2021 nevű összevont tartalékos kiképzési foglalkozást.

Helikopterrel menekítették a városvezetőt. Fotó: Török János

De akkor vissza az elejére! Kezdjük mindjárt azzal, hogy a Bakony nem itt van, azon belül pedig a honvédség kiképzőbázisa még messzebb. Oda hívtak minket, mert egyrészt a katonák végül is rendesek, másrészt meg a gyakorlaton 50 Csongrád-Csanád megyei önkéntes is részt vett.

Mire odaértünk, már szétválogatták a „bűnözői csoportot”, akiket kék ruhába öltöztettek, a rendre vigyázók pedig rendes katonai ruhában voltak.

Az egész azzal kezdődött, hogy a kékruhások felidegesítették magukat azon, hogy nincs víz a településen, pedig a polgármester azt ígérte nekik, hogy lesz, sőt azt is mondta, hogy egy egész víztározót kap a város. A szomjas ember pedig érthetően ideges, főleg, ha hazudozik neki a polgármestere.

A türelem rövidesen elfogyott, és a kékek egy csoportja elindult a polgármesteri hivatal felé, hogy számonkérje az elöljárót, akinél azonban éppen a rendfenntartók tárgyaltak. A tüntetők közben folyamatosan vizet és a polgármester távozását követelték, és megpróbáltak bejutni a hivatalba.

 

A polgármester azonban nem tárgyalt, az indulatok ekkor szabadultak el. A kékruhások erőszakoskodni kezdtek, rátámadtak a rendőröket alakító katonákra, és megpróbálták elkapni a polgármestert. Ekkor érkezett meg a honvédség tartalékos állománya több csapatszállítóval. Ők is próbálták megfékezni a dühös tömeget, de kevés sikerrel. Olyan is volt köztük, aki átállt.

A pokol akkor szabadult el, amikor eldördült egy lövés. A két tábor az utcákon vívott közelharcot, a polgármestert pedig helikopterrel kellett kimenteni.

A rend nagy nehezen végül helyreállt, de legalább két tüntető meghalt az összecsapásokban. A polgármester is visszatért, az önkéntes tartalékos katonák pedig sikerrel zárták a gyakorlatot. Feléledt a két földön fekvő kékruhás is, de azt, hogy lett-e vizük a romvárosiaknak, még nem tudni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában