Helyi közélet

2021.10.29. 17:43

Negyvenmilliárdos fejlesztés a Picknél

Új szalámigyárral bővíti a Szabadkai úti telephelyét a Pick Szeged Zrt. A negyvenmilliárd forintba kerülő beruházásból 10,6 milliárdot az állam ad, és a fejlesztéstől 25 százalékos kapacitásbővülést várnak.

Suki Zoltán

20211013 Szeged A Szabadkai úton építi fel új szalámiüzemét a Pick Zrt. Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

Negyvenmilliárd forintból építenek új szalámiüzemet Szegeden, a Szabadkai úton – jelentette be pénteken a Külügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatón a Pick Szeged Zrt. vezérigazgatója. Takács István elmondta, hogy a mostani beruházás egyedülálló a cég 150 éves történetében. A tervek szerint 2024 második felében indulhat majd a gyártás az új üzemben. A vezérigazgató szerint a Pick téliszalámit egyre többen keresik, és nem csak Magyarországon, hanem külföldön is. A külföldi kereslet növekedése miatt is szükséges az új gyár megépítése, hiszen az export adja a Pick árbevételének csaknem 30 százalékát. Ezt pedig tovább lehet növelni.

A Pick jelenleg 10 ezer tonna szalámit tud gyártani évente, a fejlesztéssel ezt 25 százalékkal tudják majd növelni.

– Az új üzemben a 150 éves tradíciót fogjuk ötvözni a XXI. század legmodernebb megoldásával. Megőrizzük persze a bükkfán füstölést és a természetes penészedési folyamatot. Az épületre pedig napelemeket fogunk telepíteni, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjunk – tette hozzá Takács István.

A külügyminiszter pedig arról beszélt, hogy a 2020-21-es időszak egyedülálló volt a világgazdaságban a koronavírus-járvány miatt. A gazdasági válság negyven százalékkal vetette vissza a beruházásokat világszerte, amit kezelni kell, és a kormánynak komoly feladata van ebben.

– A magyar kormány válasza a válságra egyértelműen sikeres, ezt tények igazolják. A sikereket annak is köszönhetjük, hogy az emberek munkában maradtak, és a kormánynak a nehéz időszakban is fontosak voltak a beruházások – fogalmazott Szijjártó Péter.

A külügyminiszter szerint a sikeres válságkezeléshez jelentősen hozzájárult a magyar élelmiszeripar, amiben a hagyomány és az innováció egyszerre van jelen. Megemlítette, hogy magyar élelmiszeripari termékek komoly nemzetközi sikereket érnek el, ahogy a Pick is. – A negyven milliárdos beruházáshoz Magyarország Kormánya 10,6 milliárd forintos vissza nem térítendő forrást biztosít, biztossá téve ezzel 1900 ember munkahelyét – mondta Szijjártó Péter.

Címkék#pick#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában