Olvasónk kérdéseire kerestünk választ

2021.10.22. 11:28

Nem migránsok járnak át a Belvárosi temetőn

Szegedi olvasónk a Belvárosi temetővel kapcsolatban kereste meg szerkesztőségünket nem sokkal halottak napja előtt. Hiányolta a kerítést egy szakaszon, eldobált táskát látott egy sír tövében: felvetéseire a temető vezetője válaszolt.

Farkas Judit

Szegedi olvasónk halottak nap­­jához közeledve kereste meg szerkesztőségünket a Belvárosi temetőre vonatkozó panaszai­val.

„Évek óta tapasztalom a Bel­­városi temető elhanyagolt állapotát, különösen a Bajai út és a vasút által övezett területen siralmas a helyzet, pedig a sírmegváltásért magas összegeket kérnek. Miközben a város felől lévő kapukat szorgalmasan zárják, addig a vasút felőli oldal kerítés nélkül tátong. A sír tövében migráns által eldobott táska bizonyítja, hogy ott járnak át. Kérdezem, hogyan legyen ott biztonságban egy magányos asszony így, halottak napja közeledtével? A vasúti árokban növő fák gyökerei kimozdítják a fejfákat, legalább drótkerítést húznának ki ezen az oldalon, hogy a látogatók biztonságban gyászolhassanak” – írta Katkóné Bagi Éva.

Nem is volt kerítés

Olvasónk felvetéseire Merészné Papy Krisztina, a Belvárosi te­mető vezetője válaszolt. Kiderült, hogy bár a migránsok je­­lenléte országos méretű probléma, temetőikben még nem volt arra példa, hogy a látogatók vagy a munkatársak észlelték volna őket. A temetőn a hajléktalanok járnak át, észrevehető a Bajai úti hajléktalanellátó bázis közelsége. Ennek nehéz határt szabni.

Közel van a szálló. A temetőn nem migránsok, hanem hajléktalanok járnak át. Fotók: Kuklis István

A temető olvasói panaszban említett távoli szakaszán korábban sem volt kerítés, mostanra pe­­dig benőtték a fák a temető határát. A vasúti töltés melletti terület pedig a temetőig a MÁV gondozásába tartozik, a temető fenntartói azon a részen nem illetékesek.

Nem gondozzák a sírokat

A vasútparttal és a Bajai úttal határos terület, derült ki a vá­­laszból, a temető egyik legidősebb területe, és így a legidősebb fák is itt találhatóak. Ezen a területen a hozzátartozók idősek vagy már nem is gondozzák a sírokat. Több olyan megváltott temetési hely van a sírkertben, amit a hozzátartozók nem látogatnak, vagy nem gondozzák.

A vasúti töltés melletti terület a temetőig a MÁV gondozásába tartozik.

A szegedi önkormányzat közgyűlésének 23/2018.(IX.25) rendelete, azon belül is a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről szóló 24.§(I)bekezdés mondja ki, hogy „A temetési hellyel rendelkezni jogosult személy folyamatosan köteles gondoskodni a temetési hely rendben tartásáról, különösen a temetési hely gondozásáról, gyomtalanításáról, a síremlék állagának megóvásáról.”

Takarítják a temetőket

A környezetgazdálkodás munkatársai a Belvárosi temető te­rületén napi rendszerességgel, megtervezett munkarend alapján végzik a sír- és parkgondozói feladataikat. A sírok közötti, illetve az utak menti füves területeket ütemterv szerint vágják, a temetői fenntartásban lévő járdákat, burkolatokat folyamatosan takarítják. Az ősz velejárója a több falevél, amit heti rendszerességgel összegyűjtenek.

A szegedi temetőkben zajlik már a halottak napja előtti „nagytakarítás”. Tisztítják a bekötő­utakat, több szemetest raknak ki, és ezek ürítését is sűrítik.

A temetők meghosszabbított nyitvatartással várják majd a kilátogatókat: október 28. és no­­vember 2. között a Belváro­­si, Tápéi és Kiskundorozsmai temető 7–20 óráig tart nyitva. A Belvárosi temető parkolójában három saját pavilont állított fel a cég, ahol a virágot, mécsest vásárolni kívánókat szolgálják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában