Dilemma

2021.10.21. 09:31

Odessza vagy Ogyessza?

Kollégánk Újszegeden, Odessza városrészben fotózott le egy utcanévtáblát.

Farkas Judit

Ogyesszának nevezik az oroszok, Odeszának az ukránok – mi Odesszának mondjuk Szeged testvérvárosát. A régi utcatáblán az oroszos verzió szerepel. Fotó: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

Azért keltette fel a figyelmét, mert a városrész – ami Szeged ukrajnai testvérvárosáról kapta a nevét – kicsit másképp szerepel rajta, mint ahogy ejteni szoktuk. A Vedres utca 3. előtt álló emlékkövön is Odessza szerepel, ami a két város kapcsolatának állít emléket, Lapis András alkotása, 1977-ben avatták.

A lakótelep, ahol áll, Szeged első lakótelepe volt, 1962-ben kezdték el építeni, akkor még téglablokkos házakkal – később tértek át a panelra.Az Odessza-Ogyessza probléma nem új keletű, az interneten is találtunk ezzel kapcsolatos vitákat. Ukrajna ötödik legnagyobb városát, ami a Fe­kete-tenger partján fekszik, és nemcsak ismert üdülőhely és kereskedelmi központ, hanem az ukrán haditengerészet fő támaszpontja is, ők maguk Odeszának nevezik.

Ogyesszának nevezik az oroszok, Odeszának az ukránok – mi Odesszának mondjuk Szeged testvérvárosát. A régi utcatáblán az oroszos verzió szerepel. Fotó: Frank Yvette

Ogyesszának az oroszok mondják – az Odessza meg mintha a kettő keveréke lenne, nálunk ez az elnevezés honosodott meg. Azt nem tudjuk, a tábla mikor került a helyére, de valamiért az oroszos verzió került rá. Hozzá kell tenni, hogy a nevet a város tulajdonképpen tőlük kapta. 1792-ben a jászvásári békében Oroszország megszerezte a területet, és Novorosszija, azaz Új-Oroszország néven a cári birodalomhoz csatolta. Ezután változtatták a török Hacibey nevet Ogyesszára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában