Kistelek

2021.10.19. 20:00

Péter Szent Flórián-emlékérmes

A kisteleki önkéntes tűzoltók vezetője, Kácsor Péter a közelmúltban országos elismerést, Szent Flórián-emlékérmet kapott egy parlamenti ünnepségen. Az elismerésben lelkiismeretes munkáján kívül az is szerepet játszott, hogy ő szervezte újjá a helyi önkéntes tűzoltóságot és a polgárőrséget.

Imre Péter

Kácsor Péter a régi „harcostárssal”, Ernőkével. Archív Fotó: Kuklis István

A tűzoltók védőszentjéről el­­nevezett Szent Flórián-emlék­éremmel tüntették ki a közelmúltban a Parlamentben tar­­tott ünnepségen a kisteleki ön­­kéntesek 45 éves vezetőjét, Kácsor Pétert, aki az elismerést Dobson Tibor vezérőrnagytól, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnökétől vehette át.

Ernőkét nyugdíjba vonultatják

– Az első autónk, szerkocsink a Hódmezővásárhelyről érkezett DAF márkájú Ernőke volt, a becenév, mint sok esetben, a rendszámból született, ami az ERN betűkkel kezdődik – mondta az üdvözlést követőn Kácsor Péter a kisteleki ön­kéntes és hivatásos tűzoltóság udvarán. Azzal folytatta, lassan olyan állapotba kerül, hogy nem éri meg felújítani – nyugdíjba vonultatják. Idén tavasszal érkezett a váltás, a jó terepjáró adottságokkal rendelkező, használatra kapott Volkswagen Amarok, amely felszereltsége alapján erdőtüzek oltására is alkalmas.

Kácsor Péter a régi „harcostárssal”, Ernőkével.
Archív Fotó: Kuklis István

Idén eddig 40 esethez vonultak

Harminc tagja van a tűzoltókat és a polgárőröket is magába foglaló egyesületnek, az állományból tizennégyen végezték el a tűzoltó alaptanfolyamot, ők vonulhatnak.

– Idén 40 vonulásunk volt, amivel a megyében „top háromban” vagyunk. Azért lehetett ennyi, mert az illetékességi területünkbe tartozik járásunk hat települése, de segédkeztünk a 2019-es nagy szegedi viharnál is. Több emlékezetes esetünk volt, ezek közé tartozik a pusztaszeri bálatűz, amikor villámcsapástól 300 nagy méretű körbála égett. Egész nap ott voltunk, és sokat tanultunk a kisteleki, a majsai és a félegyházi hivatásosoktól – mesélte Kácsor Péter. Civilben a kisteleki önkormányzatnál dolgozik, városfejlesztési ügyekkel foglalkozik.

A tűzoltók világába úgy ke­rült, hogy 2014-ben felkérte a hivatásosok parancsnoka és Nagy Sándor polgármester, szervezze újjá az önkénteseket és a polgárőrséget.

Verbuváltunk, érkeztek folyamatosan a jelentkezők, gyarapodott a taglétszám, és először 2015-ben a polgárőrség kezdhetett dolgozni, a tűzoltóknak komplikáltabb, nagyobb hátteret kellett biztosítani, ezt a tevékenységet 2017-től végezzük – elevenítette fel a kezdeteket, megemlítve, hogy korábban már volt hasonló szervezet Kisteleken. Mikor szóba került az október 9-én átvett Szent Flórián-emlékérem, elmondta: a Csongrád-Csanád Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke, Virágh István javasolta a díjra.

Életet, vagyontárgyakat mentenek

– A szakma jelölésének na­gyobb az értéke, mint mondjuk egy internetes szavazásnak, mert aki benne van, jobban érzi és látja, mit jelent, mikor éjszaka riasztanak, hirtelen azt sem tudod, hol vagy, és 10 perc múlva már a tüzet oltod, reggel pedig kelsz, és mész dolgozni. A párom türelme nagyon sokat jelent, anélkül nem tudnám csinálni – közölte Péter. Azzal a gondolattal búcsúzott, jó ér­­zés visszagondolni a sikeres beavatkozásokra, bevetésekre, mikor életet és vagyont mentettek, nem égett bent a garázsban az autó, mert időben kitolták, vagy nem terjedt tovább a tűz a melléképületről a házra. – Rossz belegondolni, mi lett volna, ha később érkezünk, és öröm, hogy nem így történt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában