Szeged

2021.10.27. 20:06

Poptörténelmet írt a szegedi rock klub

A Magyarországi Poptörténeti Emlékpontok közé választották be a Szegedi Városi Rock Klubot. Ezt egy emléktáblával ismerték el, amit szerda este avattak fel. A rövid ünnepség után a Mad’ame és a Gőzerő koncertezett. A 40 éves klubról készült egy riportfilm, amit bemutattak a rendezvényen.

Suki Zoltán

Szeged, 20211027. Emléktábla avatás Rock klubban. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

A most negyvenéves Szegedi Városi Rock Klub is felkerült a Magyarországi Poptörténeti Emlékpontok közé. Tegnap ezért egy emléktáblát avattak fel, ami a klub bejáratánál, már az épületen belül található.

Vadász János klubvezető elmondta, hogy nagyon büszkék arra, hogy bekerültek az emlékpontok közé.

Szerinte a felavatott tábla nem csak azt jelképezi, ami az elmúlt negyven évben történt, hanem azt is, hogy sikerült túlélniük a koronavírusos időszakot is.

– Sajnos az élőzenés helyek negyven százaléka bezárt, és nem valószínű, hogy újra kinyitják azokat. Mi bízunk a jövőben, bár nem tudjuk, hogy a járványhelyzettel mi lesz, itt vagyunk, élünk és folytatjuk – fogalmazott Vadász János.

Az eseményen részt vett a Nemzeti Kulturális Alap Hangfoglaló programjának elindítója is. Bajnai Zsolt arról beszélt, hogy azokat a helyeket „jelölik meg”, amelyek a magyar könnyűzene életében már a 90-es évek előtt is fontosak voltak.

– Nemcsak Magyarország területén gondolkodunk, szeretnénk a határon túl is ilyen táblákat elhelyezni, mint amilyet Szeged is kapott. A jelölt helyekről pedig információkat is megosztunk a Poptörténeti Emlékpontok honlapján – mondta Bajnai Zsolt.

Az emléktábla bizonyítja, hogy mennyit tett a klub a hazai élőzenéért. Fotó: Frank Yvette

A Szegedi Városi Rock Klub története az 1970-es években kezdődött. A 70-es évek közepétől Marik István korábbi klubvezető számtalan jazz és rock zenekarnak biztosított próba és fellépési lehetőséget. Szeged egyik leghíresebb zenekara, az EAST együttes is itt koncertezett először.

A rendszeres rockzenei koncertek 1980-tól indultak el. Innentől működött a Rock Klub a KISZÖV Klub berkein belül. Szurdi Zsolt (aki később évtizedekig vezette a klubot) és Kőhalmi Ottó, a KISZÖV klub akkori vezetője több száz koncertet szervezett 1988-ig, a KISZÖV klub megszűnéséig.

A rock klub több zenei fesztivált is szervezett önállóan a 90-es években.

Az 1989-ben megszűnt Szegedi Ifjúsági Napokat is továbbvitték, saját erőből nyaranta egy egyszínpados, kis költségvetésű fesztivált tartottak egészen 2003-ig, amikor újra Szeged városa vette át a szervezést.

2006-ban újra költözni kellett, mert megszűnt a művelődési ház, melynek pincéjében működött a klub. 2011 óta már a jelenlegi, városi tulajdonban lévő helyiségekben szól a rock.

;

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában