ismét sikeres volt a hulladékgyűjtő akció

2021.10.24. 16:05

Rengeteg e-lomtól szabadultak meg a lakosok – Fotók

Negyedik alkalommal szervezett a Szeretem Vásárhelyt Egyesület elektronikai hulladékgyűjtést vasárnap délelőtt az Interspar parkolójában. Nagyon sokan vitték el a már szükségtelen vagy elromlott berendezéseiket. Az első három órában 250 család fordult meg a gyűjtésen.

Kovács Erika

A régi vagy elromlott elektronikai berendezéseket azonnal konténerbe vagy kamionra rakták. Fotó: Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika

– Az előző három alkalommal összesen 176 tonna elektronikai hulladéktól szabadultak meg a hódmezővásárhelyiek. Azt hinné az ember, hogy mára elfogyott az otthonokból az ilyen jellegű hulladék, de nem. Szombaton már az első húsz percben ötven hódmezővásárhelyi háztartás adta le a berendezéseit – tudtuk meg Juhász Tündétől, a Szeretem Vásárhelyt Egyesület egyik alapítójától, elnökhelyettesétől.

– Míg az első és második elektronikai hulladékgyűjtésünkön nagyon sok képcsöves tévét hoztak az emberek, azóta tömegével láttunk „lapos” televíziókat is. Ez arra világít rá, hogy a mai elektronikai berendezések rövidebb élettartamúak – tette hozzá.

Juhász Tünde kiemelte, mivel ezek a berendezések veszélyes hulladékokat is tartalmaznak, szakszerűen kell összegyűjteni és kezelni őket. Vásárhelyen az autókból, utánfutókból a helyszíni előválogatás után külön konténerekbe kerültek a hűtők, gáztűzhelyek, armatúrák, televíziók.

A kamionok folyamatosan vitték el a megtelt konténereket. Az e-hulladékkezelő cég közel harminc dolgozója vett részt a munkában. Az akció után nem maradt szemét a parkolóban.

Nem így volt ez a vásárhelyi önkormányzat februári elektronikai hulladékgyűjtésénél, amelyet a Serháztér utcában szerveztek. Mint ismeretes, a Szeretem Vásárhelyt Egyesület népszerű programjára szemet vetett az önkormányzat. Még tíz nappal az akciójuk után is ott voltak az utcában a veszélyes hulladékot is tartalmazó berendezések, amelyek üvegrészei ripityára törtek és az eső áztatta őket.

Később olyan járművekre pakolták fel az e-lomot, amiknek nem volt engedélyük veszélyes hulladék szállítására, egyébként a városnak sem volt akkor engedélye az ilyen jellegű gyűjtésre. A szabálytalanságok miatt milliós bírságot kellett Vásárhelynek fizetnie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában