Helyi közélet

2021.10.18. 11:23

Szegeden találták a legöregebb autókat

K. A.

20211012 Eger fotó: Berán Dániel, BD / Heves Megyei Hírlap Lezárták a Gárdonyi Géza utca egy részét és a Zoltay István utcát Egerben a Heves Megyei Vízmű Zrt. által végzet közmű felújítás miatt. Később egy új jelzőlámpás csomópontot alakítanak ki. A Vécseyvölgy utca és a Gárdonyi Géza utca kereszteződésében.

Fotó: Berán Dániel

Szeptemberben huszonötödik alkalommal ellenőrizték egy héten át közúti mérésekkel a gépkocsik környezetvédelmi állapotát Budapesten és három vidéki nagyvárosban. A harminc, köztük debreceni, győri és szegedi helyszínen a tervezettnél másfélszer több, 918 vizsgálatot végeztek el, és komolyabb problémák miatt tizenhét gépjárművet hívtak be műszaki vizsgára

A felmérés nagyobbik fele személygépkocsi, minden tíz autóból hat benzinüzemű, négy pedig dízelmotoros volt. Átlagéletkoruk a tizenöt évet közelíti, de Budapesten ez tizennégy, Szegeden közel tizenhét volt. A haszongépjárművek és nyerges vontatók sokkal fiatalabbak, átlaguk nem éri el a tíz évet sem. Kihasználtságuk eltérő: a személyautók kilométerórái átlagosan 200 ezer, a kishaszonjárműveké 270, a teherautóké 500, a nyerges vontatók pedig 740 ezer megtett kilométert mutattak.

Az ezredfordulón még mindössze a dízelmotoros autók fele, a benzinmotorosok kétharmada felelt meg a követelményeknek. A rendszeres ellenőrzés és tájékoztatás hatására az elmúlt években tíz vizsgált járműből átlagosan már csak egy-két esetben találtak kifogásolnivalót a szakemberek. Az arány idén is hasonlóképpen alakult: a benzines autók több mint nyolcvan, a dízelesekének több mint kilencven százaléka kifogástalan volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában