SZTE

2021.10.17. 08:37

Tudományfilozófiai előadás-sorozat indul a Szegedi Tudományegyetemen

A tudományosság aktuális kérdéseire fókuszáló előadás-sorozatot indít a Szegedi Tudományegyetem Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszéke, valamint a Bakonyi Géza Alapítvány – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

Delmagyar.hu/ MTI

Fotós: Sándor Judit

A közlemény szerint az október 20-án induló ismeretterjesztő programsorozat célja a tudomány-népszerűsítés és közművelés, éppen ezért a mindennapokat érintő tudomány, tudományosság aktuális kérdéseivel foglalkoznak majd az előadók, bölcsészek és természettudósok.

A szervezők célja érthetővé tenni a nagyközönség számára a magyarországi és nemzetközi kortárs tudományosság olyan problémáit, amelyek nagy mértékben befolyásolják az életet, de kevés szó esik róluk ismeretterjesztő jelleggel. Az előadók bemutatják, hogy a tudományos eredmények miként hasznosíthatók az akadémiai szférán kívül, hogyan segíthetnek megoldást találni a hétköznapi életben felmerülő problémákra.

Az egyórás előadások témái többek között szerepel az információs, digitális társadalom, a tudományos haladás, az elszaporodó áltudományok és tévinformációk, a hit és tudás viszonya, a tudományos közösségek társadalmi presztízse, a mesterséges intelligencia előnyei és hátrányai, az új diszciplínák megjelenése, a bioetika és a tudósok, kutatók társadalmi felelőssége vagy az ember szerepe a hihetetlen gyorsasággal fejlődő tudományos világban.

A meghívott vendégek – akik közül elsőként Soós Sándor, az MTA Könyvtár és Információs Központ osztályvezetője beszél a tudománymérés és kreativitás kapcsolatáról – tudományterületük tágabb kontextusáról is szót ejtenek majd, előadásaik után pedig lehetőség lesz a kérdésekre és a nyílt vitára is – áll a közleményben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában