Csongrád-Csanád megye

2021.10.01. 12:05

Új időszámítás a jótállás szabályaiban

Idén a bő másfél évtizede változatlan szabályozás átfogó korszerűsítésével új időszámítás kezdődött a jótállásban Magyarországon. A módosítások a jótállási jegyet is érintették – a szaktárca a kereskedelmi szövetségekkel egyeztetve ebből mintát is készített.

Munkatársunktól

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium hangsúlyozza, hogy az eladási árhoz igazodó, a korábbi egy évnél akár kétszer-háromszor hosszabb jótállással frissítették fel a szabályozást. A vállalkozásoknak rövid időn belül javítaniuk vagy cserélniük kell a meghibásodott termékeket, megszűnnek a javítgatások és a szervizbe járások.

A jótállási jegy minimális tartalmi elemeit jogszabály részletezi. Szerepeltetni kell rajta a kereskedő nevét, címét; ha nem azonos a forgalmazóval, a gyártó nevét, címét; a termék beazonosítására alkalmas megnevezését és típusát, és ha van, a gyártási számát. A jótállási idő kezdete szempontjából alapvető jelentőségű a vásárlás vagy üzembe helyezés időpontjának pontos rögzítése.

Idén már fokozottan ügyelni kell arra, hogy a jegyen minden esetben szerepeljen a termékre irányadó jótállási idő, amely az eladási ártól függően egy, két vagy három év lehet. Bár jogszabály nem írja elő, de ugyanezért célszerű a vételár feltüntetése is.

– A fogyasztóvédelmi hatóság az év eleje óta folyamatosan ellenőrzi az új szabályok betartását. Tízből hat üzletnek nem sikerült hiánytalanul lekövetnie a megváltozott előírásokat, sokan a korábbi rendelkezésekhez képest is mulasztanak. A minisztérium a szakmai szervezetek egyetértését bíró mintával segíti a vállalkozásokat a szabályos jótállási jegy kiállításában – hangsúlyozta Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár.

A jótállásijegy-minta a fogyasztovedelem.kormany.hu portálról tölthető le, használata nem kötelező. A vállalkozások ebben tájékoztatást kapnak az előírt tartalmi elemekről, így könnyebben ültethetik át gyakorlatukba az új szabályokat. Fontos, hogy 2021-től a papír alapú mellett elektronikus jótállási jegy is kiadható, a meghibásodott termékek javíttatását pedig akár telefonra vagy mobilalkalmazásba letölthető e-számlával is intézhetjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában