A Laposon kötött ki a szemétszedő hajó

2021.10.05. 18:01

Végighajózza a Tiszát a Pet Kupa expedíciója – Fotók

A forrástól a torkolatig járja végig a Tiszát a Tiszta víz, boldog Tisza projekt záró expedíciója. Vezetője, Ivánfi Csanád a szegedi Laposon kötött ki a szemétszedő hajóval, amin mi is körülnéztünk. Kalandjait videón is követni lehet a PET Kupa honlapján.

Farkas Judit

Ivánfi Csanád a Fekete-Tisza forrásától járja végig a folyót a PET Kupa expedíciójának vezetőjeként. Fotó: Frank Yvette

Egy érdekes vízi jármű kötött ki hétfőn kora délután a Laposon. Utasa, a budapesti Ivánfi Csanád a forrástól a torkolatig járja végig a Tiszát, munkáját önkéntesek is segítik a településeken, ahol megáll, így Szegeden is. Az expedíció a PET Kupa Tiszta Víz, Boldog Tisza projekt záró epizódja, amit a Nemzetközi Beruházási Bank támogat. Vezetője az éjszakákat is a hajón tölti sátorban, útvonalát a PET Kupa honlapján lehet követni, kalandjairól videókban is beszámol az oldalon.

Megismerni az itt élőket

Kedden délelőtt mi is körülnéztünk a szemétszedő hajón, amin bebizonyosodott, hogy tényleg mindent lehet még használni valamire. Nehezékül például egy Tiszából kifogott, iszappal teli műanyag kanna szolgált.

– Az expedíció célja, hogy inspirációt szerezzünk és adjunk, jobban megismerjük a folyó mentén élőket. Beszélgetünk horgászokkal, kérdőívezünk, palackpostákat dobok be, legutóbb Csongrádnál – ennek az a célja, hogy kiderüljön, milyen gyorsan halad a palack a folyón. A vízisportokra, vízitúrázásra is fel akarjuk hívni a figyelmet, mert nagyon jó kikapcsolódás és természetközeli élmény – foglalta össze Ivánfi Csanád.

Szemét már a forrásnál

– Július közepén indultam a Fekete-Tisza forrásától, de eljutottam a Fehér-Tisza forrásvidékére is. Előbbi jobban kiépített, és már a forrásnál megjelenik a turisták szemete. Az első 40-50 kilométeren végig tele van mindkét part zacskókkal, palackokkal. Körösmezőn működik az egyetlen hulladékudvar a vidéken, amit mi is támogatunk – mesélt Csanád az út eddigi tapasztalatairól, az expedíciónak ugyanis célja az is, hogy pontosabban feltérképezzék az ukrán, szerb szeméthelyzetet a folyó mentén.

A Tisza kárpátaljai vízgyűjtő területén szinte egyáltalán nincs kommunális szemétszállítás, Rahónál, ahol hatalmas szeméttelep üzemel, elvitte a folyó a gátat. A magyar szakasz szeméttérképe szinte teljesen elkészült korábban, a Tiszta Tisza Térkép az interneten is megtalálható. Tervezik, hogy a szerb folyószakaszon is többször kiszállnak majd segítőkkel a partra, feltárni a helyzetet.

Saját fejlesztésű hajó

Istvánfi Csanád Körösmező fölött szállt raftingcsónakba, és Tiszabecsnél csatlakozott be az expedíció a IX. Felső-Tiszai Pet Kupába. A szemétszedő hajó, amivel tovább indult, már a Bodrogon is többször teljesített, a szervezet saját fejlesztése. Elöl és kétoldalt leengedhető kosarakat szereltek rá, vezetni magas emelvényről lehet, ahonnan rálátni az összes eszközre. Csápokkal terelik a szemetet, a kosarakkal beemelik a hajóba, ahol rögtön szelektálják is a hulladékot. A fedélzeten egy „klasszikus” Camping bicikli is helyet kapott, amit Csanád Cigándon szerzett be: jó szolgálatot tesz, ha kikötésnél messze van a folyótól a település.

Toll, vonalzó, halászladik

A kifogott szemét 60 százalékát már újra tudják hasznosítani: láttunk cserepet, vonalzót, tollat, de ott lebegett a hajó oldalához kötve az újrahasznosított műanyag halászladik is, aminek mártélyi átadásáról tavaly tudósítottunk. Csanád mutatta a legutóbbi „fogást”: a rózsaszín flakonokból rózsaszín kajak készül majd, a kék műanyagból sakktáblát terveznek. A szerb szakaszon, Magyarkanizsán bemutatót is tartanak a műanyag műhely működéséből, ahol az érdeklődők maguk is kipróbálhatják, hogyan készül kupakokból új holmi. Az expedíció Újvidéken ér véget, a tervek szerint október 15. körül.

40 zsák szemét

Az expedíció vezetője tavasszal már járt a megyében, két szemétszedésben is részt vett a PET Kupa. Az egyik a Marosnál zajlott a Makói Természetbarát Sportegyesület szervezésében, és a helyiek kérték a segítségüket. A másikat a Szegedi Sárkányhajó Egyesület szervezte, becsatlakoztak a kajakosok, kenusok, és a vízügy is segített két csónakkal: Szegedre a közeljövőben állandó központot is tervez az egyesület. Most Csongrádnál kötött ki utoljára a hajó, ahol szintén szedték a hulladékot a Csongrádnál a bal parton a fahíd és a Körös-Torok között.

– Négy óra alatt huszonkét emberrel 40 zsák szemetet gyűjtöttünk össze

– számolt be Csanád: ezt a részt is feltérképezték már korábban, most célirányosan mentek a szemétért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában