Szeged

2021.11.25. 14:56

10 éve dolgoznak a keresztény romák felemeléséért – Fotók

A hazán, a jelenen és a jövőn is osztozni kell a romákkal a nem romáknak, ezért is kell dolgozni a roma fiatalok felemelkedésért – jelentette ki Hegyi László miniszteri biztos a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat 10. születésnapi ünnepségén. Hazánkban a hálózatnak jelenleg 11 tagja van, közülük 9-en képviseltették magukat a szegedi rendezvényen.

Kiss Anna

– Tíz évvel ezelőtt elindultunk egy úton, amikor az egyházak és az állam megfogalmazott egy olyan szándéknyilatkozatot, mely révén az ígéretekből cselekvések lettek, a romaügy kulcskérdés lett és létrejött egy hálózat, amely változást hozott a társadalmi felzárkózásban – mondta Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár csütörtökön Szegeden, a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat 10 éves jubileumának alkalmából szervezett konferencián.

Kiemelte, a kollégiumban nemcsak ellátást, ösztöndíjat kapnak a fiatalok, hanem útitársakat is, akik végigkísérik őket az úton akkor is, amikor már nem tagjai a kollégiumnak.

Beszélt arról is, hogy nemcsak roma, hanem nem roma hátrányos helyzetű fiatalok is a kollégiumok tagjai, hiszen a hálózat célja, hogy megtanuljanak együtt élni. Megjegyezte, az állam megtalálta az összekötő kapcsot ehhez, ez pedig a hit, ami a roma és a nem roma fiatalokat összetartja, ezért lett keresztény a szakkollégiumi hálózat.

A „Hittel, tehetséggel – Roma szakkollégisták tudományos munkái 2011-2021” című konferenciát a Szeged-Csanádi Egyházmegye fenntartásában működő Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium szervezte meg a Gál Ferenc Egyetemen.

Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök az eseményen arról beszélt, hogy a Szegedi Tudományegyetem 100 évvel ezelőtt költözött Szegedre, az egyházmegye pedig 9 év múlva lesz 1000 éves, és bár ezen számok mellett a hálózat 10 éve nem tűnik jelentősnek, de történelmi jelentőségű az, amit a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat megvalósított.

A rendezvényen Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos azt hangsúlyozta, hogy 50 évvel ezelőtt, amikor a világban létrejött a romaügy, Magyarország képviselői már akkor fontosnak tartották, hogy a kezdeményezés mellé álljanak, 2011-ben pedig, amikor európai szintre lépett, akkor Magyarország élen járt.

Leszögezte, Magyarország Európának és a világnak is példát mutathat a romaügyi kérdésben, hiszen a kormány olyan intézkedéseket tesz, amelyek a nemzetiség fennmaradását szolgálják.

Hegyi László, az egyházi felsőoktatási és szakképzési intézmények fejlesztéséért felelős miniszteri biztos beszédében rámutatott, hogy az Európában egyedülálló hálózat nem összefogás vagy érdekszövetség, hanem az egyházak küldetéséből, társadalmi felelősségvállalásából fakadó tevékenység. A 10 évvel ezelőtt megfogalmazott üzenet ma is érvényes, vagyis a békés egymás mellett élésen túl az egymásért élésre kell fókuszálni, mert Magyarország akkor lehet boldogabb hely, ha nem roma és a roma emberek együttélése magától értetődővé válik.

A rendezvény része lesz egy szentmise is, amelyet Kiss-Rigó László püspök és Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház Dunamelléki egyházkerületének püspöke mutat be a dómban.

Ezek is érdekelhetik