Helyi közélet

2021.11.10. 13:58

58 veszélyes fát vágnak ki Mártélyon

Bár egy nyár végi lakossági fórumon Márki-Zay Péter polgármester még „drága mulatságnak” nevezte a vásárhelyi önkormányzat fennhatósága alá tartozó mártélyi üdülőterület öreg, elkorhadt fáinak kivágását, a szakemberek úgy döntöttek, muszáj megszabadulni 58 balesetveszélyes fától. Vannak olyan növények is, amelyeknek csak a veszélyes ágait kell visszanyesni.

Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika

Lapunk többször is foglalkozott a mártélyi üdülőterület balesetveszélyes fáival. Megkongattuk a vészharangot, mert több anyagi kárt okozó baleset is történt az üdülőterületen, amihez viharos erejű szél sem kellett, egy fuvallat is elég volt. Egyszer magunk is szemtanúi voltunk, amikor egy hatalmas, lezuhanó ág belefúródott egy ott parkoló személyautóba. Az arra sétálók éppen hogy csak el tudtak ugrani a lezuhanó, termetes ág alól. Az ominózus lakossági fórumon Márki-Zay Péter úgy fogalmazott a balesetveszélyes fák kivágásáról: „Óriási teher és felelősség ez a város számára. Ennek hatalmas költségvonzata van, úgyhogy elég óvatosnak kell lennünk.”

Mártélyon, az üdülőterületen most 58 elöregedett, balesetveszélyes fát vágnak ki.

– A fák ellenőrzésére egy szakemberekből álló munkacsoport alakult, amely október 6-án járta végig a mártélyi területet. A team tételesen átvizsgált minden fát, amelyek főként kanadai nyárfák, illetve zöld juharok. Egy részük Natura 2000-es természetvédelmi területen áll, itt összesen 28 fát kell kivágni. A többi pedig az önkormányzat tulajdonában lévő, erdőművelési ághoz tartozó területen található. Itt 30 balesetveszélyes fát találtak a szakemberek – tudtuk meg Blaskovics Kristóftól, az önkormányzat városüzemeltetési csoportjának ügyintézőjétől.

– A művelettel megvártuk azt az időszakot, amikor már nincsenek fészkelő madarak a fákon, illetve a denevérek még nem költöztek be télire az odúkba, a bogarak pedig a kéreg alá – hangsúlyozta.

A fakivágások már napok óta zajlanak. Vannak fák, ahol csupán a veszélyessé vált ágakat kell lenyesni, ezt a munkát is elkezdték. Mivel a hétvégi házak kertjében is állnak elöregedett, korhadt fák, amelyek kivágását az üdülőtulajdonosoknak kell kérvényezniük, Blaskovics Kristóf azt tanácsolta, a mártélyi üdülőövezetben legyen mindenki körültekintő a parkolásnál és a séták során is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában