nem rendelt el kötelező oltást a szegedi önkormányzat

2021.11.04. 17:56

82 százalékos átoltottság a városi cégeknél

Múlt hét pénteken jelent meg az a kormányrendelet, amely minden munkáltatónak jogosultságot adott arra, hogy kötelezővé tegye dolgozóinak a koronavírus-elleni védőoltást.

I. P.

Fotós: Frank Yvette

Fotós: Frank Yvette

Az önkormányzatoknál ezt jogot a polgármestereknek delegálták. A hivatkozott jogszabály életbe lépése előtt a munkáltatóknak nem volt lehetőségük arra, hogy munkavállalóik átoltottságáról konkrét adatokkal rendelkezzenek, mert az személyes egészségügyi adatnak számított.

Amint a rendelet megjelent Botka László, Szeged polgármestere utasította a hivatalt és az önkormányzat fenntartásában működő cégek és intézmények vezetőit, hogy készítsenek felmérést arról, a dolgozóik közül mennyien vették már fel a vakcinát.

Az adatokból kiderült az összesen 5224 alkalmazottból 4297 kapott eddig vakcinát, vagyis az átoltottság 82,3 százalékos, ami a hazai és az európai átlagnál is magasabb – szerepel a polgármesteri hivatal lapunkhoz eljuttatott közleményében. Legjobban az önkormányzati szerződésben lévő egészségügyisek szerepeltek (100%), de a városháza 87,3 százaléka is süvegelendő.

Ezért Botka László nem rendelt el kötelező oltást, viszont arra kér minden munkatársat, aki még nem vette fel a vakcinát, tegye meg, illetve ezzel párhuzamosan mától elrendelte a kötelező maszkviselést a városi ügyfélszolgálatokon az ott dolgozóknak és az ügyfeleknek egyaránt.

Csongrád-Csanád megyében az elmúlt 1 nap alatt 356-tal nőtt a koronavírus fertőzöttek száma – ez valamivel több mint háromszorosa az előző napi 117-nek! –, így a számuk már 38 ezer 510. Zajlik a harmadik oltás felvétele, egyre többen jelentkeznek, Szegeden hosszú sorok állnak, például a Vasas Szent Péter utcai szakrendelőnél, de gyorsan haladnak.

Fontos: textil maszkban nem lehet bemenni, csak FFP2-esben vagy orvosiban. A kormány november 22-e és 28-a között oltási akcióhetet indít a kórházi oltópontokon.

Friss megyei hírek a vírussal kapcsolatban

A dosszié további cikkei
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában