Mathias Corvinus Collegium

2021.11.12. 20:27

A brit és a francia választásokat elemezték a sajtón keresztül

Világszerte befolyásolják a választásokat a médiumok annak révén, hogy a választópolgárok nézőpontját formálhatják – erről is beszélt Anne-Elisabeth Moutet francia újságíró a Mathias Corvinus Collegium pénteki rendezvényén. Az érdeklődők a Hogyan befolyásolta a francia és a brit média a választásokat című szinkrontolmácsolással kísért angol nyelvű előadáson arról is hallhattak, hogy melyek azok a témakörök, amelyekről különösen nehéz tudósítani.

Varga Lilla

Szeged, 20211112. Hogyan befolyásolta a francia és a brit média a választásokat? Anne-Elisabeth Moutet elõadása a Mathias Corvinus Collegium-ban. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

– A médiumok befolyásolják a választásokat, nem csupán Nagy-Britanniában és Franciaországban, hanem világszerte. Ez a hatás nem direkt módon mutatkozik meg a választási eredményekben, hanem formálja a választópolgárok nézőpontját. A sajtóban vannak olyan érzékeny területek, amelyekről különösen nehéz tudósítani. Ilyen a migráció, a bevándorlás témaköre, hiszen könnyen félreérthetik az újságírót. A médiában van egyfajta mimikri-hatás, amelynek következtében egyre többen azonosulnak a liberális szemléletmóddal, feladva korábbi meggyőződésüket – nyilatkozta lapunknak Anne-Elisabeth Moutet. Ő a The Telegraph rovatvezetője, emellett francia ügyekről ír a The European Conservative, az UnHerd, a The Spectator, a New York Post, a Cap, a CNEWS francia hírcsatornának és a BBC-nek.

Pénteki előadásának középpontjában a brit és a francia választások álltak, valamint, hogy a média mennyire befolyásolta az eseményeket. Az MCC-ben immár hagyomány, hogy az intézmény egyetemi programjában résztvevő diák moderálja a szakmai programot. Ez alkalommal Medgyesi Csanád első éves joghallgató vezette az előadást követő beszélgetést.

A francia és brit választásokról, valamint a média hatásáról beszélgettek az MCC-ben. Fotó: Frank Yvette

November 15-én 17 órától a szegedi MCC Veszprémy László Bernát újonnan megjelent Migráció és antiszemitizmus Nyugaton című könyvét mutatja be. A beszélgetésben részt vesz a könyv szerzője, valamint Tárik Meszár, a Migrációkutató Intézet kutatója. A rendezvény védettségi igazolvány felmutatásával látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában