"Feltételezhető, hogy irányított közbeszerzés történt"

2021.11.24. 16:03

A Fidesz szerint elszabadulhatnak a vásárhelyi étkezési díj-árak

A vásárhelyi Fidesz szerint a közétkeztetés kiszervezésével kikerül a kontroll az önkormányzat kezéből. Attól is tartanak, hogy az étkezési díjak elszabadulhatnak.

Kovács Erika

Benkő Zsolt és Horváth Zoltán képviselők aggodalmukat fejezték ki a közétkeztetés kiszervezése miatt. Fotó: Szombat Mihály

Fotó: Szombat Mihály

Sajtótájékoztatón adott hangot a Fidesz Hódmezővásárhelyi Szervezete a helyi közétkeztetés jövőjével kapcsolatos aggodalmainak szerdán reggel a Cseresnyés Kollégium előtt, amit Benkő Zsolt és Horváth Zoltán képviselők tartottak.

A helyijáratot is kiszervezték

– Aggódunk. A Márki-Zay Péter polgármester önkormányzat privatizálja azokat a szolgáltatásokat, amelyek az elmúlt 10-15 évben helyi kézben voltak – mondta Benkő Zsolt önkormányzati képviselő, aki hozzátette, tavaly a helyi buszközlekedést szervezték ki mintegy százmillió forintért, ami szemmel láthatóan „kampánybuszoztatásba” torkollott. A közétkeztetést pedig most egy Pest megyei vállalkozásnak adták oda. Nagyon rossz irányba mennek a dolgok – hangsúlyozta.

Kiemelte továbbá, hogy a közétkeztetés közel egymilliárd forintos üzlet, évente 1,5-1,6 millió adag ételt jelent. A képviselő arra is emlékeztetett, hogy Márki-Zay Péter a legutóbbi közgyűlésen elszólta magát. Kiderült, hogy már egy éve felvette a kapcsolatot a közbeszerzést elnyerő céggel.

Benkő Zsolt és Horváth Zoltán képviselők aggodalmukat fejezték ki a közétkeztetés kiszervezése miatt. Fotó: Szombat Mihály

Irányított közbeszerzést feltételeznek

– Azt mondta, egy éve egyeztetnek, ezért könnyen elképzelhető, hogy Márki-Zay Péter már a közétkeztetési intézmény létrehozásakor pontosan tudta, hogy a szolgáltatást privatizálni kívánja, és talán már azt is tudta, hogy ki nyeri a pályázatot. Feltételezhető, hogy irányított közbeszerzés történt. Ez is jól tükrözi és le is leplezi azt a polgármestert, aki mindig az átláthatóságról és a tisztességről beszél – részletezte a képviselő, aki arról is beszélt, hogy a Fidesz frakció azt szerette volna, hogy ha már kiszervezik a közétkeztetést, azt helyiek vigyék tovább.

Remény és aggodalom

Horváth Zoltán önkormányzati képviselő hangsúlyozta, eddig az önkormányzat kontrollálni tudta az étkezési díjakat és az étel minőségét is.

– Gyakorló szülőként én is aggódom, milyen ellátást kapnak majd a gyerekeink – mondta, majd azzal folytatta, hogy Hódmezővásárhelyen,

Mindszenten és Székkutason összesen 270 bölcsődést, körülbelül 800 óvodást és több ezer diákot érint az ügy.

– Amíg a közgyűlésnek ráhatása volt arra, hogy mennyibe kerül az étkezés, addig nyugodtabbak voltunk. Ez január 1-jétől bizonytalanná vált. A legutóbbi közgyűlésen több kérdést is feltettem a városvezetésnek, többek között az áremelésről is. Ismerjük a polgármesterünk véleményét akár a benzinárakról, akár a rezsicsökkentésről van szó. Azt mondta, az az igazi rezsicsökkentés, ha kevesebb gázt használunk, kevesebbet világítunk, kisebb autóval közlekedünk. Most az következik, hogy együnk is kevesebbet? Azok a családok, akik nehezebb körülmények között élnek, csak minden másnap rendeljenek ebédet a gyereküknek? Ez nem játék! A közétkeztetést eddig az önkormányzat tartotta kézben, kontrollt gyakorolt felette, de ez most nagymértékben kicsúszik a közgyűlés kezéből. Reménykedem, hogy nem sül el balul, de komolyan aggódom, nem látom rózsásan a jövőt – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában