Fellobbant advent első lángja

2021.11.28. 20:39

A rossz idő Vásárhelyen és Makón sem tartotta vissza az embereket az ünnepléstől

Vasárnap délután Hódmezővásárhelyen és Makón is meggyújtották a város adventi koszorúján az első gyertyát – az ünnepi pillanatot mindkét helyen műsor és beszédek tették emlékezetessé.

Szabó Imre, Tábori Szilvia

A Szent András november 30-i ünnepéhez legközelebb eső vasárnaptól Jézus Krisztus születésének napjáig, december 25-ig tartó advent a keresztény kultúrkörben a karácsonyi előkészület ideje. A szó a latin “adventus Domini”, az Úr eljövetele kifejezésből származik, mégpedig kettős értelemben: Jézus Krisztus megszületése Betlehemben és második eljövetele az idők végeztével.

Nehézkesen gyúlt meg az első gyertya vasárnap késő délután Vásárhelyen, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ előtt. A szakadó eső elől az árkád alá húzódtak az egybegyűltek, a köszöntőt, az elmélkedést és áldást követően onnan lépett ki a térre Márki-Zay Péter a hatalmas adventi koszorúig. A polgármester a szeretetre és az ünnepre hangoló beszédében azt is elmondta: idén 10 millió forintot spórolt a város azzal, hogy a korábban megszokott jégpálya helyett egy speciális, gazdaságosabban működő műanyag jégpályát hoztak el a vásárhelyieknek. Így a megmaradó összegből a városháza előtti vásárnál felállított óriáskerékkel örvendezteti meg a városvezetés a helyieket. Egyben elnézést kért a látványosság miatt megkurtított fák miatt.

A zuhogó eső ellenére sokan gyűltek össze az első adventi vasárnapon. Az ünnepség egyik résztvevője, Kissné Erzsike azt mondta: tavaly nélkülöznünk kellett az ünnepi rendezvényeket, így idén a kellemetlen időjárás sem tarthatta vissza a személyes jelenléttől. A gyertyagyújtás előtti pillanatokban elmélkedést mondott Wertheim Mátyás Szeged-Alsóvárosi plébános; áldást, imát mondott Megyesi Zoltán baptista lelkipásztor. Közreműködött a Domonkos Nővérek Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskolájának kórusa.

- Már két éve furcsa várakozásban lépkedünk, megtörve összeroskadunk, vágyakozunk és várakozunk

– mondta Farkas Éva Erzsébet makói polgármester ünnepi beszédében a zsúfolásig megtelt Makovecz téren. Az adventi pillanatokat megidézve ismét köszönetet mondott azoknak, akik ezekben a nehéz időkben nap mint nap helytállnak, betegeket ápolnak, gondoskodnak arról, hogy a járvány idején se álljon meg az élet.

Fotó: Szabó Imre

Varga Márta, az Angyalsóhaj alapítvány szóvivője pedig jótékonykodásra szólított; elmondta, hogy a téren ezúttal cukrászdák kínálják előre csomagolt süteményeiket, de adományokat nem csak itt, hanem a város jó néhány üzletében, perselyekben is fogadnak.

– Tavaly 500 rászoruló család jutott így ajándékcsomaghoz, és ugyanennyien kaptak meleg ételt az ünnepi időszakban

– tette hozzá.

Az ünnep meghitt gondolatait Stefán Zoltán református lelkész tolmácsolta, majd Farkas Éva Erzsébet és családja, valamint a többi résztvevő meggyújtotta a zenepavilonban elhelyezett óriáskoszorú első gyertyáját. A rendezvény nyitányaként a VargaBalett, zárásaként a Forgatós táncegyüttes adott műsort.

Fotó: Szabó Imre

A sétányon kézművesek kirakodóvására várta az érdeklődőket, a főtéri szökőkútnál pedig az egyházak által összeállított adventi kiállítás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában