Kecskemét

2021.11.06. 07:00

Elektromos Mercedes készül Kecskeméten

A magyar autóipar mérföldkőhöz érkezett azzal, hogy először kezdődik meg az országban egy tisztán elektromos meghajtású jármű sorozatgyártása, ez pedig a legújabb kecskeméti Mercedes.

K. A.

Forrás: Mercedes

Fotó: Dudar Szilard

A Mercedes új, teljesen elektromos SUV modellje, az EQB sorozatgyártásának megindítását bejelentő októberi ünnepségen Szijjártó Péter arról számolt be, hogy az autóipar forradalmi megújuláson megy keresztül. Ennek kapcsán hangsúlyozta, amelyik ország meg tudja nyerni az elektromobilitási beruházásokért folytatott nemzetközi versenyeket, az megnyeri magának a jövőt.

– A megközelítőleg 50 milliárd forintos beruházás, amelyhez az állam 15 milliárd forint támogatást nyújtott, 4400 munkahely megtartását teszi lehetővé, és több száz újat hoz létre – hangsúlyozta a külügyminiszter.

Christian Wolff, a Mercedes-­Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója kijelentette, hogy a magyarországi járműgyártás történetében most először készülnek sorozatgyártásban tisztán elektromos autók, amit történelmi pillanatnak nevezett.

– Büszke vagyok arra, hogy most már ez a mérföldkő is örökre a Mercedes-Benz és a mi kecskeméti gyárunk nevével fonódik össze. A sikert az teszi számomra különlegessé, hogy a világjárvány idején jelentkező kihívások ellenére is el tudtuk kezdeni a sorozatgyártást az ere­­deti terveknek megfelelően – mondta.

Jörg Burzer, a Mercedes-Benz AG termelésért és ellátási láncért felelős igazgatósági tagja leszögezte, hogy folytatódik a vállalat elektromos offenzívája, és az évtized végére a márka minden szegmensben készen áll majd az elektromos átállásra.

– Digitális, rugalmas, hatékony és fenntartható gyártás: a Mercedes-Benz aktívan alakítja és előremozdítja a jövő autóiparát – hangsúlyozta.

A kecskeméti csapatnak gyorsan sikerült az új autók gyártását integrálni a napi folyamatokba. A minden új sorozat előtt szükséges tesztfázist is rekordidő alatt, kevesebb mint egy év alatt fejezték be. Az első elektromos modell gyártása a már meglévő sorokon zajlik, a tisztán elektromos modell kapcsán a dolgozók továbbképzéseken vettek részt.

Ezenkívül egy mindössze 17 ezer négyzetméteres csarnokrészen megépült a legújabb generációs, nagy hatékonyságú karosszéria-gyártósor.

A termelésirányítási rendszer kibővítésének köszönhetően már az első gyártási állomástól kezdődően előre meghatározott sorrendben készülnek a karosszériák.

A Mercedes tájékoztatása szerint a tisztán elektromos, kompakt EQB modellt – a kínai piacot leszámítva – a világ valamennyi országába Magyarországról exportálják majd. Emellett aláhúzták, hogy a vállalat kecskeméti gyártósorain immár valamennyi meghajtás szerepel a klasszikus belső égésű motoroktól a plug-in hibrideken át a tisztán elektromosig, az üzem termelése pedig 2022-től teljesen karbonsemlegessé válik, és a létesítmény a globális gyártási hálózat fontos pillére marad hosszú távon is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában