Nem marad az utcákon

2021.11.04. 09:58

Ez lesz a 800 tonna falevél sorsa Szegeden

A szegedi parkok, terek mellett a külvárosi parkolókban is a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. gyűjti össze a lehullott leveleket, a lombhulladékból komposzt készül. 800 tonna falevél is összegyűlhet tavaszig. A kézi erő mellett traktorokkal és lombszívóval is dolgoznak.

Farkas Judit

Szeged 2021.11.03. lehullott levele, avar fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI

Fotó: Kuklis István

A szegedi fák jó része már sza­badul a lombjától, hullik a le­­vél a járdákra, közterekre. A gyerekek örülnek a nagy kupacoknak, de ezeket előbb-utóbb el is kell takarítani. Szegeden át­­lagban 800 tonna lehullott levelet gyűjtenek össze évente a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársai – felelte lapunk kérdésére Makrai László, a környezetgazdálkodás vezetője. Korábban megírtuk: ez a mennyiség körülbelül 75 ezer fáról hullik le – de, mint most megtudtuk, a gyűjtés nem ér véget az ősszel. Folyamatosan zajlik még a téli hónapokban is, mert nem egyszerre dobják le levelüket a fák.

Jelenleg még a köztereken egybekötik a munkát a fűnyírással. A városrészi részlegek teljes fizikai állománya gyűjti kézi eszközökkel a falevelet nagyméretű 1 köbméteres zsákokba, valamint put­­tonyos, falevelet is gyűjtő fülkés fűnyíró traktorok és egy lombszívó gép is dolgozik városszerte.

Az összegyűjtött mennyiségből komposzt készül.

Szegeden nagyjából 75 ezer fa hullatja a lombját. Tavaszig is eltart a levélgyűjtés. Illusztráció: Kuklis István

A környezetgazdálkodás feladata a közterületek, parkok, terek mellett a külvárosi parkolók takarítása is – a belvárosi parkolókat az SZKT tartja rendben. Ezeken a helyeken nehéz a dolguk, mert a parkoló autók miatt nem mindig tudják elvégezni a feladatukat. Az utcákon, a házak előtti járdán és zöldterületen azonban, ahogy már sokszor megírtuk, nem a környezetgazdálkodás dolga a lombhulladék összegyűjtése, hanem a háztulajdonosoké az ingatlan szélességében. Ezeket a részeket a tulajdonosoknak kell rendben tartani, ha nem teszik, bírság járhat érte.

Október elején jelent meg cikkünk, amiben megírtuk: az előkertekben keletkezett zöld- és lombhulladékot is elszállítják a kommunális hulladékkal térítésmentesen október 25. és december 12. között. Egyszerre kettő, átlátszó zsákot rakhatnak ki a lakók a kukák mellé.

Javasolt az erős zsákok használata, mert ha kiszakad, a lakóknak kell feltakarítani. Térítés ellenében, értesítő hátrahagyása mellett viszik csak el a lombhulladékkal megrakott zsáko(ka)t azoktól az ingatlanoktól, amelyek előtt nincs a közterületen olyan növényzet, amelyről a kihelyezett hulladék származhat, ahogy azokat a zsákokat is, amiket részben vagy egyáltalán nem lombhulladékkal raktak tele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában