Fél áron lehetett egy éven át vásárolni

2021.11.16. 15:48

Ezekre figyeljen, ha elektromos biciklit vesz

Az elmúlt időszakban több olyan jármű került elektromos vagy robbanómotoros kerékpárként forgalomba, amely nem felel meg a hatályos közúti közlekedési szabályoknak. A rendőrség felhívása alapján mutatjuk, hogy mire figyeljen vásárláskor.

Kiss Anna

Fél áron lehetett egy éven át elektromos rásegítésű kerékpárt vásárolni a kormány támogatásával. Fotó: Huszár Gábor/MW

Fotó: Huszár Gábor/MW

Már összesen hatezer elektromos rásegítésű kerékpár vásárlásához járult hozzá a kormány 1 milliárd forintos keretösszegű programja, amelynek utolsó for­­dulója ebben a hónapban zá­­rul. A nyerteseknek azonban érdemes körültekintőnek lenni vásárláskor, és meggyőződni arról, hogy az adott jármű pontosan milyen járműkategóriába tartozik.

A rendőrség felhívása szerint az elmúlt időszakban több olyan jármű került elektromos vagy robbanómotoros kerékpárként forgalomba, amely nem felel meg a hatályos közúti közlekedési szabályoknak.

Fél áron lehetett egy éven át elektromos rásegítésű kerékpárt vásárolni a kormány támogatásával.
Fotó: Huszár Gábor/MW

Jelezték, kerékpárként olyan – legalább kétkerekű – jármű használható, amelyet emberi erő­­forrás hajt, és amit egy legfeljebb 300 watt teljesítményű motor segít a haladásban. Ki­­emelték, az elektromos kerékpár egy pedálos rásegítéssel ren­­delkező bicikli, amelyet egy maximum 250 wattos elektromos motor segít. Hozzátették, az ilyen jármű rásegítő motorjának teljesítményleadása fokozatosan csökken, majd megszűnik, amikor a jármű elérte a 25 km/óra sebességet, és akkor is, ha a kerékpáros abbahagyja a tekerést.

Az előírásoknak jelenleg az az elektromos kerékpárfajta felel meg, amelynél csak akkor működik az elektromos rásegítés, amikor pedálozik a vezető, tehát a bicikli nem rendelkezhet gázkarral.

Leszögezték, a pedálrásegítés azt jelenti, hogy egyes kerékpárokat olyan elektronikával szerelnek fel, amely érzékeli, ha az ember fárad, és annyira pörgeti a motort, hogy a sebesség állandó maradjon. Megjegyezték, gyakorlatilag ez egy tempomat, hiszen beállítjuk, hogy mekkora sebességgel szeretnénk menni, és ha nem te­­kerünk eléggé, akkor a motor adja a hiányzó teljesítményt.

Ezeket a járműveket jogosítvány nélkül is lehet használni. Azonban ha a kerékpár motorjának teljesítménye nagyobb, mint 300 watt, valamint az esz­­közt emberi erő nélkül, kizárólag motor hajtja, úgy az már segédmotoros kerékpárnak minősül. Vezetői engedély, valamint fe­­­­lelősségbiztosítás szükséges hozzá, továbbá kötelező a mo­toros bukósisak használata, és utast nem szállíthatunk vele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában