Kari időutazásra hívták a járókelőket

2021.11.10. 17:04

Fotókon nézhetjük meg a TTIK elmúlt 100 évét a Kárász utcán – Galéria

Szabadtéri kiállítással tiszteleg a Szegedi Tudományegyetem centenáriumi éve előtt a Természettudományi és Informatikai Kar közössége. A tárlat szerdán nyílt meg a Kárász utcán, 11 paravánon tekinthetik meg a járókelők az elmúlt száz esztendő kari pillanatképeit.

K. K.

Közel száz képen keresztül idézik fel az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar történetét. Fotó: Frank Yvette

– Az eltelt száz év alatt sok minden változott, és úgy gondoltuk, megmutatjuk Szegednek, hogy mi történt az intézetek falain belül. Láthatunk fényképeket régebbről és kevésbé régebbről. Egy évszázadot nehéz teljes egészében bemutatni, de úgy gondolom, a hangulatot jól visszaadják a fotók. Nemcsak a karunk, de a világ is sokat változott, ezért döntöttünk úgy, hogy mindenekelőtt képekben meséljük el a kar történetét – mondta el Horváth Dezső, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar dékánja a centenáriumi tárlat szerdai megnyitóján.

A kiállított 11 paravánon mintegy száz régi és aktuális fotón keresztül nyerhetnek bepillantást a járókelők a kar történetébe. A tablók tematikusan mutatják be a különböző intézetek emlékezetes eseményeit, oktatóit, hangulatát, büszkeségeit.

– Volt diákjainkat, kollégáinkat és jelenlegi munkatársainkat kértük fel, hogy küldjenek régi fotókat, azokból válogattunk. Mind a hat intézet, a Bolyai, a Fizikai, a Kémiai, a Biológiai, az Informatikai, valamint a Földrajz és Földtudományi Intézetünk esetében is nagyon érdekes fényképek érkeztek be – mondta a dékán.

A fotókon megtekinthető többek között az 1971-es Budapesti Nemzetközi Vásáron kiállított első, kari kutatók által készített festéklézer, a szegedi katicabogár, az első hazai építésű elektronikus számítógép, de a látogatók szembesülhetnek a matematika vizuális szépségeivel is, például a „függvényvirágokkal”. Olyan világhírű tudósokról is megtekinthetnek fotókat, mint Szent-Györgyi Albert, Muszka Dániel vagy a spektroszkópia egyik úttörője, Sir C. V. Raman, Nobel-díjas, indiai kutató, aki 1957-ben látogatott el a szegedi Kísérleti Fizikai Tanszékre. A laikus szem számára talán legizgalmasabb darabjai a kiállításnak a régen és ma fényképpárok, amelyek kiválóan szemléltetik az eszközök, viseletek, épületek, laboratóriumok évtizedek alatti változását.

A tárlat december 10-ig megtekinthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában