Új közösségi tér nyílt a BTK-n

2021.11.11. 15:51

Három napig ünnepli az SZTE az egyetemalapítást – Galéria

Háromnapos ünnepségsorozattal tiszteleg az SZTE az egyetemalapítás évfordulója előtt. A Dugonics téren interaktív gömbsátort állítottak, a bölcsészkar épületében új közösségi tér nyitotta meg kapuit.

Koós Kata

A Dugonics téri, interaktív gömbsátorban izgalmas kihívásokkal várják a hallgatókat, amelyek teljesítésével a karuk számára szerezhetnek pontokat. Fotó: Frank Yvette

2002 óta minden évben november 11-én ünneplik a Szegedi Tudományegyetem Napját. Ez a dátum többszörös ünnep az egyetemen, ugyanis 1872. november 11-én kezdődött meg a tanítás az intézmény jogelődjének tekintett kolozsvári egyetemen, 1940. november 11-e pedig a Szegeden újonnan alapított Horthy Miklós Tudományegyetem tanévnyitójának napja volt.

A Dugonics téren interaktív gömbsátort állítottak csütörtökön, amelyben izgalmas kihívásokkal várják a hallgatókat szombat estig. Letekerhetik az útvonalat, amelyet Szent-Györgyi Albert minden nap megtett szegedi tartózkodása idején, ergométeres kihívás keretében leevezhetik Karikó Katalin két kilométeres, napi távját, kalandozhatnak az egyetemi épületek között, de táncpárbaj, csocsóbajnokság és fotófal is várja a hallgatókat. A kihívások teljesítésével pontokat szerezhetnek karuk számára, a legeredményesebb kar ajándékban részesül.

Az egyetemi napok keretében nyitották meg az intézményegyüttes legújabb közösségi terét, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar épületében kialakított Café Radnótit. Rovó László rektor a megnyitón üde színfoltnak nevezte a kávézót, amely nagyban hozzájárulhat az egyetem 12 karának egységéhez. Fendler Judit kancellár hangsúlyozta, hogy a dolgozók és hallgatók jóllétét biztosító terek óriási vonzerőt jelentenek, majd a kávézó legfőbb pozitívumaként közösségi jellege mellett a kulturális rendezvényhelyszínként kínálkozó lehetőségeket emelte ki.

– Ez nem csak egy kávézó, hanem egy kulturális tér, ahol a BTK meg tudja mutatni, milyen szellemi potenciállal rendelkezik. Világhírű művészeket, írókat, költőket, tudósokat fogunk elhozni. Nagyon szeretném, ha ez a tér nem csak Szeged, hanem az ország térképére kerülne. Úgy gondolom, ezt különösebb erőfeszítések nélkül meg fogjuk tudni tenni, hiszen a kapcsolatrendszerünk ehhez kellő alapot biztosít – fogalmazott Gyenge Zoltán, a bölcsészkar dékánja.

A programsorozat a Fogadalmi templomban ünnepi szentmisével, majd Klebelsberg Kuno síremlékének, Báthory István mellszobrának és az egyetemalapítók domborművének koszorúzásával folytatódott.

Fotó: Török János

Záróeseményként Klebelsberg-sétát vezetett a Dóm téren a Dömötör-toronytól Marton Árpád „A tér, ahol a kövek is róla beszélnek” címmel, amely programra szombaton 15 órától ismét várja az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában