A jövő szalámiüzemét építik fel

2021.11.04. 11:39

Költséget takarít meg a Pick az alsóvárosi barnamezős beruházással

A sztráda mellett tervezett zöldmezős beruházás helyett a Szabadkai úton építi fel új szalámiüzemét a Pick, ide költözik át a gyártás a Maros utcai üzemből is. A nagyberuházás nem teremt új munkahelyeket, az automatizált termeléshez kevesebb ember is elég.

Kovács András

Az érlelőtorony mögött épül fel az új üzem. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Több mint 150 éves történetének egyedülálló beruházására készül a Pick. A Szabadkai úton épülő új szalámiüzem 40 milliárdos költségből 10,6 milliárd forint állami támogatás. Takács István, a cég vezérigazgatója a szerdai közmeghallgatáson elmondta, évente 40 ezer tonna terméket állítanak elő, háromnegyedét Szegeden, ebből 10 ezer tonnát tesz ki a penészes szalámi, amely fele részben a Maros utcai, fele részben a Szabadkai úton készül. A beruházásnak köszönhetően negyedével nő a penészesszalámi-előállítás éves kapacitása.

– A téli szalámi élelmiszerkönyvi kategória, de gyártunk és exportálunk is ehhez hasonlót, például a szintén penészes Rákóczi szalámit, de a „tető”, a Pick téliszalámi unikális termék

– mondta a vezérigazgató, majd feloldotta azt az ellentmondást, hogy az élelmiszeripar elsősorban azért füstöli a húsárut, hogy az ne penészedjen. Tőlünk délre jellemzően érlelik, szárítják a szalámit, nálunk és északabbra inkább füstölik. A Picknél az a különleges, hogy együtt jár a bükkfafüst és a nemes penész.

Az érlelőtorony mögött épül fel az új üzem. Fotó: Karnok Csaba

Robotok segítik majd az automatizált gyártást a Szabadkai úti torony mögötti új kétszintes épületben, a volt vágóhíd területén. A Maros utcában megszűnik a termelés és ezzel az a kamionforgalom is, ami az ott készült árut viszi át a városon. A Picknek szükséges új gépsoron és technológián már három éve dolgoznak közösen az olasz és magyar szakemberek, ilyen egyedi gyártásra még nincs példa.

A beruházás jó alkalom arra is, hogy csökkentsék a működési költség egynegyedére rúgó energiaszámlát, a klimatizált érlelőtorony sok villamos áramot fogyaszt – napelemeket is telepítenek, hogy csökkentsék az ökológiai lábnyomot. A Horgosi út túlsó oldalán is építkezik a Pick, saját telkén fatárolót és kamionparkolót alakít ki és készül egy új vízkezelő rendszer is.

– A beruházás zajjal, porral és építési forgalommal jár majd, és óhatatlan, hogy időnként a közlekedést is korlátozzuk

– mondta a vezérigazgató, hozzátéve, hogy a lakossági észrevételeket a [email protected] e-mailcímen várják, és igyekeznek minél kevesebb kellemetlenséget okozni a lakosságnak.

Egy képviselői kérdésre az is kiderült, a beruházás nem terem új munkahelyeket.

– A Maros utcai létszámot átvisszük a Szabadkai útra, a 40-50 nyugdíjba menő kollégát sem fogjuk pótolni

– szögezte le a vezérigazgató. Az új technológia, a robotizálás teszi ezt lehetővé.

Most hangzott el hivatalosan először, amit már sejteni lehetett, hogy az autópálya mellé tervezett zöldmezős beruházást kiváltja a Szabadkai úti barnamezős. Az ok, hogy ez alacsonyabb költségekkel hozza azt az eredményt, mint a sztráda mellé tervezett.

A bontási munkák a jövő év második felére fejeződnek be, az építkezés ezt követően kezdődik. A tervek szerint 2023 végén indulhat a próbaüzem, az első termékek 2024-ben kerülhetnek ki az új gyárból. A beruházással a Maros utcában megszűnhet egy zárványként működő ipari létesítmény, a tulajdonos szeretne kezdeni valamit a Tisza-parti résszel, de erről még nincs végleges döntés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában