Kiosztották Budapesten az Év Természetfotósa díjakat

2021.11.10. 19:26

Különdíjas lett és két kategóriában is díjazták lapunk fotóriporterét

A Magyarországon készült legszebb természetfotó különdíját nyerte lapunk fotóriportere, Török János a naturArt Magyar Természetfotósok Szövetsége által szervezett Lenergy – Az Év Természetfotósa 2021 pályázaton, aminek szerda délután a Magyar Természettudományi Múzeumban tartották az ünnepélyes eredményhirdetését és a kiállítás megnyitóját.

A. T. J.

173 természetfotós összesen 3462 pályaműve közül a két második díj mellett a tavalyi év után idén is elhozta a Magyarországon készült legszebb természetfotó különdíját lapunk fotóriportere, Török János. Fotó: Arany T. János

Fotó: TOROK JANOS

Két kategóriában – Kompozíció, forma és kísérletezés, valamint A madarak viselkedése – második helyet ért el.

János Építőmunkások című képe fészküket építő füsti fecskékről készült majdnem teljesen véletlenül idén tavasszal egy Baks környéki fotóslesen, ahová ürgéket ment fotózni, de hirtelen megjelentek a fecskék.

Fotó: Török János

– Ritkán adódik lehetőség a fecskéket fészeképítés közben fotózni, mert egy viszonylag rövid, egy-két hetes időszakról van szó

– mondta.

Másik képe, egy igazi vizuális különlegesség a Tűzmadár címet kapta és egy szürke gémet ábrázol, amint lecsap a zsákmányára. A kép érdekessége a technikai kivitelezés: az éjszaka közepén háttérvilágítással megvilágítva készült.

173 természetfotós összesen 3462 pályaműve közül a két második díj mellett a tavalyi év után idén is elhozta a Magyarországon készült legszebb természetfotó különdíját lapunk fotóriportere, Török János. Fotó: Arany T. János

János a felvétel elkészítésének körülményeiről elmesélte, hogy a madár több órán át majdnem teljesen mozdulatlanul állt, mert hiába lakott már jól, őrizte a beetető helyre kitett törpeharcsákat. Néha-néha megmozdult, lépett egyet, vagy lecsapott egy halért. Ebben a pillanatban exponált a fotós, aki egy másodperces záridővel érte el a különleges hatást.

Fotó: Török János

Hazánk és a régió legnagyobb természetfotós seregszemléjét, a nyertes képekből rendezett kiállítást a természettudományi múzeumban (Budapest, Ludovika tér 2-6.) lehet megtekinteni november 10. és december 31. között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában