A művelődési ház nagytermében misézik a plébános

2021.11.30. 14:33

Megszépül a templombelső

A zákányszéki Szentháromság-­templom belső felújításának ideje alatt a művelődési ház nagytermében tartják a szombati, vasárnapi és ünnepi szentmiséket október közepe óta. A karácsonyi szentmisét már a megszépült templomban celebrálja Janes Zoltán plébános.

A. T. J.

Egyelőre hiányzik a templomi magasztosság Zákányszéken. A templomban festőállványok, az asztalon beltéri festék színpaletta hever. A belső festés no­­vember elején kezdődött, de nem ez az egyetlen felújítás az épületben.

A hívek adományából

Janes Zoltán plébános el­mond­­ta, a festés mellett a teljes villamos hálózatot korszerűsítik, mindezt a hívek adományából.

– Ezúton is szeretném megköszönni a kedves hívek nagylelkű adományát, amellyel a házszentelések alkalmával ezt a fontos és most már időszerű beruházást támogatták. A villamos hálózat átalakításával a festéssel együtt ez csaknem 2,5 millió forintos beruházás – mutatta a kivésett vezetékek helyét.

Karácsonyra elkészül

Már a halottak napi szentmise helyszíne is szokatlan volt, a felújítás kezdete óta a zákányszéki művelődési ház nagytermében zajlanak a szombati, vasárnapi és ünnepi szentmisék.

– A festés végeztével, előreláthatóan november utolsó napjaiban, december elején re­­mélhetőleg visszaköltözünk a már megszépült, még inkább díszessé váló templomunkba, de a karácsonyi szentmise már biztos, hogy itt lesz – tájékoztatott az atya.

Az utóbbi időben több fontos esemény történt a zákányszéki egyházközségben. Október 24-­­én egy csaknem százéves ta­­nyai kereszt megújulásának örülhettek a hívek, november 1-jén, mindenszentek ünnepén pedig sokan imádkoztak együtt elhunyt szeretteikért a meg­újult temetőben. A festés után a templombelső felújítása is folytatódik. A jövő évben a kórus és a padok felújítását szeretné el­­végeztetni a plébános, amely szintén 2 millió forintos beruházás lesz. – Ez sajnos nem fért bele a mostani költségvetésbe, de majd a jövő évi házszentelésekből – tette hozzá Janes atya.

Újra pályáznak

A templom egyik pályázatát egyelőre nem részesítették tá­mogatásban. A Magyar Falu prog­­ramban a plébánia mellék­épületének, irodájának és hittantermének felújítását szerették volna elvégezni. A teljes te­­tőcsere, a külső homlokzat fel­­újítása és a belső burkolatok cseréje, felújítása, napelemes rendszer kialakítása lett volna a cél. A mintegy 26 millió forintos kérelmüket ugyan elutasították, de az egyházközség tagjai és a plébános nem adták fel a terveket, újra beadják majd a pályázatot.

 

Ezek is érdekelhetik