Minden évben sok a baleset

2021.11.22. 17:28

Öt év alatt nyolcan haltak meg a 47-esen

A 47-es főúton sok baleset történik minden évben. Kiérdemelte a halálút elnevezést is. A rendőrség rendszeresen mér sebességet, szükség esetén felülvizsgálják az utat és javaslatot tesznek a biztonságosabb közlekedés megoldására.

Kovács Erika

20211110 Hódmezővásárhely A 47-es főút halálút szakaszán útszéli keresztek emlékeztetnek Sóshalomnál. Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

Mint néhány napja a „Halálút: Emléktáblák övezik a 47-es főutat” című cikkünkben megírtuk, a felújított 47-es főúton a közlekedők egy része ész nélkül hajt, nem törődik a biztonságos előzéssel. A közlekedők szerint a 47-es főút a legveszélyesebb utak közé tartozik, sajnos szerepel azon a listán is, amelyet a köznyelv csak halálutaknak nevez.

2019-ben három tragédia

Lapunk megkapta a rendőrség statisztikai adatait. E szerint az elmúlt öt évben baleseti szempontból 2018 volt a legszomorúbb év a 47-es főút Csongrád-Csanád megyei szakaszán. Akkor kiugróan sok baleset történt, 2 halállal végződött, 16 súlyos, 19 könnyű sérültet vittek a mentők kórházba. Számszerűen a legkevesebb balesetet 2020-ban szenvedtek az érintett szakaszon közlekedők, ami így is nagyon sok. Tavaly senki nem halt meg a 47-es megyei szakaszán, 5-en viszont súlyos, 13-an pedig könnyű sérülést szenvedtek. Ebben a számban talán a vírushelyzettel kapcsolatos korlátozások is benne voltak, kevesebben közlekedtek az utakon. Az elmúlt öt évben összesen nyolcan veszítették életüket a főút megyei szakaszán, 2019-ben volt a legmagasabb a halálos balesetek száma, hárman haltak meg karambol következtében.

A 47-es főúton történt baleset egyik áldozatára így emlékeznek a hozzátartozói, barátai. Archív fotó: Karnok Csaba

Ketten nem értek haza

Az idei év statisztikája sem fényes. Még nincs vége az esztendőnek, de már eddig ketten haltak meg, 5-en súlyos, 12-en könnyű sérülést szenvedtek a statisztika szerint. A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása alapján a 47-es megyei szakaszán a 2x2 sávos, osztott pályás szakasz a biztonságosabb, a 2x1 sávos pedig a veszélyesebb.

Megelőzés

A rendőrség a balesetek számának csökkentése érdekében a közút kezelőjével és a polgármesteri hivatalokkal közösen rendszeresen forgalomtechnikai bejárásokat tart. A területileg érintett illetékes rendőrök rendszeres sebesség-ellenőrzést is végeznek a 47. számú főút teljes megyét érintő szakaszán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában