Röszke, Horgos

2021.11.13. 06:58

Pár méterre a kishatártól táboroznak a migránsok

Alig pár méterre Röszke közúti határátkelőhelytől, azaz a kishatárátkelőtől táborozik több száz illegális migráns a szerb oldalon. Horgosra járnak naponta bevásárolni és a telefonjaikat feltölteni. A helyiek aggódnak, azt mondták, több házba is betörtek már. A falu olyan, mint egy átjáróház.

Suki Zoltán

Szerbia Horgos 2021.11.12. Migráció, Migráns, illegális bevándorlók, a kishatártól határátkelőtől 100 méterre lakik 2-300 migráns a volt határboltokban, amiket feltörtek. Képen: Fotó: Török János TJ DM délmagyar

Fotó: TOROK JANOS

Ha valaki nem hiszi el, hogy ko­­moly gondot okoz Magyarországnak is az illegális bevándorlás, annak elég lenne szét­­néznie Röszke közúti határ­átkelőhelytől alig pár méterre a szerb oldalon, és valószínűleg megváltozna a véleménye. A kishatár melletti, korábban például étteremként vagy üzletként használt épületeket elfoglalták az illegális bevándorlók, akik jelenleg is több százan lakhatnak a magyar határ tőszomszédságában.

Az épüle­teket teljesen lelakták, amit le­­hetett, már eltüzeltek, pedig még csak most jön a tél. Mindez nem messze a szerbiai Horgostól történik, ahova a migránsok kisebb-nagyobb csoportokban járnak bevásárolni, és telefonokat tölteni. A határátkelőtől nem lehet úgy eljutni a településig, hogy ne kelljen lassítani az út mellett sétáló emberek miatt. Horgoson pedig úton-útfélen szerbekbe, pakisztániakba, vagy éppen afgánokba botlani.

Ingáznak

– Én Csantavéren lakom, ott viszonylag nyugalom van, de ami Horgosnál történik, az elképesztő

– mondta Hódos Imre, aki a Szeged–Szabadka vasút építésén dolgozik, jelenleg ép­­pen a határátkelő és Horgos között.

A férfi arról is beszélt, hogy naponta több száz embert látnak a falu és a határ között in­­gázni, és egyszerűen nem tud­nak velük mit kezdeni.

A helyzet lassan teljesen kezelhetetlenné válik – mondják a horgosiak. Fotó: Török János

Hasonlóan gondolkodik Ha­lász József is, aki a saját bőrén tapasztalta meg, hogy mivel jár az illegális bevándorlás. A férfi éppen fát vágott horgosi háza előtt, amikor két nagyobb migránscsoport is alig pár méterre tőle indult az egyik bolt felé.

– Rengetegen vannak, szemtelenek, szétdobálnak mindent. Innen a házból lopták el az unokám udvaron hagyott ruháit. Be­ugrottak az udvarba, úgy, hogy észre se vettük

– mondta.

Pénzelhetik őket

Halász József szerint a helyzet lassan teljesen kezelhetetlenné válik, semmit sem tudnak kezdeni a migránsokkal. Azt mondta, hogy az illegális bevándorlók közül többen is vannak, akik már egy vagy két éve naponta felbukkannak Horgoson.

– Pénzt utalnak nekik a bank­­kártyára, azt költik el itt a boltokban. Csak sejtem, hogy honnan jön az anyagi utánpótlás, nyilván a Soros-szervezetek gondoskodnak arról, hogy mindig legyen mit költeniük. Ezzel együtt pedig a mi nyugalmunkat vették el már több éve. Nem tudom, mikor lesz nyugtunk legközelebb – tette hozzá.

Van utánpótlás

A környékről és Szabadkáról a szerb rendőrök egyébként a napokban csaknem ezer migránst vittek el, de ez fel sem tűnik, annyian várnak arra, hogy nap mint nap újra megpróbáljanak illegálisan átjutni Magyarországra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában