A fiatal József Attila látogatásainak emlékét őrzik az antik bútorgarnitúra darabjai

2021.11.09. 18:10

Teljessé vált a Kesztner-kollekció

Sikerült teljessé tennie a makói múzeumnak azt a bútorkollekciót, amely az egykori villanytelep-vezető Kesztner Zoltáné volt. A családnál sokat vendégeskedett József Attila.

Szabó Imre

Forrás: József Attila Múzeum

Februárban számoltunk be arról, hogy a múzeumnak sikerült Börcsök Antal hagyatékából megvásárolni egy tálalószekrényt, amely még az egykori villanytelep vezetője, Kesztner Zol­­tán házát díszítette. Ez a bútor egy több részből álló garnitúra egyik darabja, hozzá tartozik még egy ebédlőasztal székekkel, másik két tálalószekrény, valamint egy csillár is. A múzeum tervei között szerepelt utóbbiak megvásárlása is. Szikszai Zsuzsanna igazgatótól megtudtuk, ez a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával most megtörtént.

A bútorokat 46 évvel ezelőtt vásárolta meg Börcsök Antal az egykori villanytelep-vezető unokájától, s azóta a Börcsök család őrizte a műtárgyegyüttest.

A makóiak számára ezek a tárgyak azért fontosak, mert Kesztner Zoltán József Attila egyik barátja volt, sokat vendégeskedett nála a költő.

Ennek emlékét több József Attila-kötet dedikációja őrzi. A rahói születésű elektromérnök a Ganz és Társa Villamossági Rt.-nél volt pályakezdő, több hazai és külföldi megbízatás után, 1912-ben került Makóra, ahol nyugdíjazásáig a villanytelep vezetője volt.

A költő gimnazistaként, 15 évesen került Makóra, itt kezdett el folyamatosan verseket írni. A mérnök a verselő gimnazistát felnőttként kezelte, szívesen sakkozott vele. Többnyire a verandán vagy az udvaron ültek. Arról, hogy jól megértették egymást Kesztnerrel, nemcsak a dedikálások hangvétele árulkodik, hanem az is, hogy – mint Tóth Ferenc írja József Attila makói évei című munkájában – a költőnek külön szobája volt a házban, és a gondját viselték.

1929-ben azt vallotta, addigi életének és talán annak is, ami még hátravan, legboldogabb éve „a makói villanytelep cseresznyefáinak árnyékában telt”.

A megvásárolt bútorok között található három nagy, fekete, üveges tálalószekrény, egy nagy fehér étkezőasztal és tíz összecsukható, textillel bevont fekete, támlás szék. – A múzeum­ban őrzött közel 70 eredeti József Attila-verskézirat mellett olyan tárgyakat szereztünk be, amelyek bizonyíthatóan kapcsolhatóak a nagy költőhöz. Az országunkban található öt József Attila-emlékház közül eddig is a makói gyűjtemény büszkélkedhetett a legtöbb hozzá kötődő tárggyal – mondta Szikszai Zsuzsanna igazgató. A bútorok, terveik szerint, az irodalmi kiállítóhelyen, az Espersit-házban megújuló József Attila-tárlat fontos részévé válhatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában