43 millióból újítják fel

2021.11.12. 14:39

Egy hónapig építik az utat Bökényben

Összesen 43 millió forintból kap szilárd utat ezekben a napokban a Magyarcsanádhoz tartozó, a falutól 13 kilométerre lévő településrész, Bökény. A munka várhatóan egy hónapig tart, a beruházás nem csak az itt élő néhány tucat lakó kényelmét fogja szolgálni.

Szabó Imre

A lakóktól türelmet kérnek, néhány hétig most nehézkes lesz a közlekedés Bökényben.

Forrás: Magyarcsanád Facebook-oldala

Megkezdődött a régen várt útépítés a Magyarcsanádhoz tartozó külterületi lakóhelyen, Bökényen – tájékoztatta a Délmagyarországot Farkas János, a falu polgármestere. Arról még a nyáron számoltunk be, hogy az önkormányzat 43 milliót nyert erre a célra. A pénzből a burkolatot teljes egészében rendbehozzák.

A közigazgatásilag Magyarcsanádhoz tartozó Bökényt legtöbben a nyugalom szigeteként emlegetik. A falutól három kilométerre lévő apró település mindössze egyetlen utcából áll, amely a Maros-töltéssel fut párhuzamosan. Ma már csak kéttucatnyi ház áll ott, ezeknek 30-40 lakója van – nincs vezetékes ivóvíz, földgáz, a csend, a Maros közelsége mégis sokakat vonz ide lakóként és látogatóként is. A település helyén valószínűleg a honfoglalás idején is laktak már.

Erre nemcsak régészeti lelet, de a határban látható kunhalom is utal. A mai Bökényt bő száz esztendeje dohánytermesztők népesítették be újra.

Az útépítés megkezdésének feltétele az volt, hogy az út jelenleg még államhoz tartozó nagyobb szakaszát megkapja Magyarcsanád, erre kellett várni szeptember–október fordulójáig. A munka elvégzésére a Fehér és Fehér Kft. kapott megbízást, és várhatóan egy hónap alatt el is készülnek vele. Ekkora beruházás amúgy emberemlékezet óta nem történt Bökényben. Az ott élők mindennapjait az is megkönnyíti, hogy az oda vezető bekötőút ugyancsak megújult 3 évvel ezelőtt – ez, mint tapasztaltuk, most is jó minőségű.

Az önkormányzatnak egyébként továbbra is nagy idegenforgalmi jellegű tervei vannak a településrésszel. Szeretnének turisták, elsősorban lovasok fogadására alkalmas épületet kialakítani. Erre egyszer már pályáztak, de akkor nem nyertek.

Abban is bíznak, hogy hamarosan elkészül a kerékpárút Magyarcsanádtól a határig, és akkor a kerékpárosok is jöhetnének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában