Pusztamérges

2021.12.22. 18:08

A pusztító laskagomba

Hét fatuskó sorakozik a pusztamérgesi Vas Sándor otthona előtt. A tuskókból laskagomba kukucskál kifelé.

A. T. J.

Forrás: Török János

A kínai nyár bár nem szöszölt, levele annyi volt, hogy már nem bírták mun­­kával, és az ágai is törtek, ha fújt a szél. 

– Volt egy fenyőnk a kerítés mellett, amit egyszerűen gyökerestül kivitt a szél. Szerettük volna elkerülni, hogy ez megismétlődhessenmesélte Vas Sándorné Anikó, ezért a fákat tavasszal kivágták. Igen ám, de mi legyen a méretes tuskókkal? 

– A férjem, Sanyi amúgy is szokott rendelni gombaspórákat tette hozzá. 

– A lényeg az, hogy egy du­­­­nántúli illető szaporítja, postán rendeltem tőle kétezer-­valahány száz forintért. A tuskóból egy szeletet le kell vágni, közérakni a spórát, és leszögezni, hogy szorosan legyen rajta. Fekete fóliával le kellett kötni, mert az első időszakban az a jó, ha sötétben és párában van. Az egyik célja az, hogy meg lehet enni: ki lehet rántani, és pörköltnek is kiváló, a másik meg az, hogy ez a spóra szépen behatol a gyökerébe. Nem hagyja sarjadni a fát, teljesen kipusztítja, és a tuskók is elkorhadnak magyarázta a Vas házaspár. 

Arra kell csak figyelni szüretkor, hogy a még fiatal gomba kalapját kell gyűjteni, amikor a húsa még fehér és rugalmas, az idősebb példányok húsa már szívóssá válik, ezért kevésbé ízletes. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában