Helyi közélet

2021.12.10. 16:24

Átalakították a felsőoktatási képzéseket Szegeden

Dinamikus pályára állították a hallgatói létszámokat, átalakították a képzéseket és fejlesztették az infrastruktúrát is abban a projektben, amelyet a Szegedi Tudományegyetem és a Gál Ferenc Egyetem közösen valósított meg. Négy éven keresztül több százan dolgoztak a felsőoktatás átalakításáért.

K.A.R.

Fotó: Kuklis István

Lezárult a dél-alföldi régió felsőoktatási képzéseinek infrastrukturális, tudományos, módszertani, technológiai korszerűsítése és a diplomások számának növelése érdekében uniós támogatással indított négyéves program a Szegedi Tudományegyetemen és a Gál Ferenc Egyetemen.

 

 

A zárókonferenciát tegnap tartották meg, amelyen Fendler Judit, az SZTE kancellárja arról beszélt, hogy ez volt az egyetemük egyik legszerteágazóbb projektje, melyben több százan dolgoztak, és amely egy olyan program volt, ami felkészíti az egyetemeket arra, hogy a jövőben meg tudjanak felelni az előttük álló peremfeltételeknek. Hangsúlyozta, az az átalakulás, amelyet csak modellváltásnak hívnak, paradigmatikus változást hozott, és olyan lehetőségeket biztosít, amelyek sokkal nagyobb mozgásteret adnak az SZTE-nek a piacon való megjelenésben.

A négyéves programban a hallgatók lemorzsolódása ellen is tettek. Fotó: Kuklis István

Gellén Klára, SZTE oktatási rektorhelyettese elmondta, a kiemelt képzési területeken intézményi fejlesztéseket valósítottak meg, amelyek révén a frissen végzett hallgatók hatékonyabban képesek reagálni a munkaerő-piaci kihívásokra és a nemzetközi versenyre. Mindkét egyetem jelentős eredményeket ért el a digitális tananyagok fejlesztésében – jegyezte meg. Közölte, a hét alprojektjük jól tükrözi az SZTE fő stratégiai céljait, vagyis a fejlesztést és a nemzetköziesítést, hiszen a program része volt a külföldi hallgatók és oktatók részére nyújtott szolgáltatások kibővítése is. Leszögezte, dinamikus pályára állították a hallgatói létszámot.

 

 

Az eseményen Kozma Gábor, a GFE rektora kiemelte, mérföldkőhöz érkeztek a dél-alföldi régió nagy egyetemével, az SZTE-vel közösen. A képzési kapacitás és az infrastruktúra fejlesztése, a diplomások aranyának regionális növelése, valamint az innováció megerősítése volt a Gál Ferenc Egyetem feladata. Hozzátette, a fiatalok felsőoktatásban való bennmaradásáért, a lemorzsolódás csökkentéséért tettek, valamint új módszereket dolgoztak ki a készségfejlesztésekre is, különös figyelmet fordítva a hátrányos helyzetű fiatalokra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában