Értékel a polgármester

2021.12.28. 13:25

Kiszombor őrzi múltját, és építi, tervezi a jövőt

Szabó Imre

Óvodafelújításról, csatornahálózat-fejlesztésről is beszélt Szirbik Imre. Archív Fotó: Szabó Imre

Fotó: Szabó Imre

A kiszombori Szirbik Imre elképzelése az volt, hogy a ciklus végén egy sokkal szebb falut tudjon átadni az új vezetésnek. Emlékezetes: időközi választás során, 2020 szeptemberében került a nagyközség élére, tehát a mostani volt az első teljes éve polgármesterként – így készített számvetést. 

 

Az első, amit megemlített, a Rónay-sírkert felújítása volt ezen a listán – nem csoda, hogy elsőként ez került szóba, hiszen egy komoly, 370 millió forintos állami beruházásról volt szó, amellyel immár méltó emléket tudnak állítani a település és a környék múltjában meghatározó jelentőségű Rónay család földi maradványainak. Emellett természetesen a temetőnek is volt része megújulásban: padokat helyeztek ki, rendbe hozták a kerítést, és 44 férőhelyes urnafalat építettek. 2021-ben Kiszomboron öt utcát aszfaltoztak le – köztük egy olyat is, amely a temetőhöz vezet. 

Persze nemcsak a múltra gondoltak a lassan véget érő esztendőben, de a jövőre is. Ennek jegyében épül például hamarosan 1100 méter hosszan térköves járda a polgármesteri hivatal előtti szakaszon. Szirbik megemlítette: az építőanyag egy része már megérkezett Békéscsabáról, és várják a többit is – így szeretnék megelőzni a térkő esetleges jövő évi drágulását. 

 

A polgármester egyik fontos ígérete volt, hogy több lesz a játszótér a faluban. Ezért a már meglévőt bővítették, a Kisteleki téren pedig újat építettek, és már megvan a pénz a következőre is, amit az Arany János utcában használhatnak majd a gyerekek. Ugyancsak az apróságok örömére szolgál, hogy sikerült pénzt szerezni az óvoda padozatának felújítására, a tetőszerkezet javítására és az épület klimatizálására. Mindez 40 millióba kerül, a munka tavasszal indul. 

 

Szintén jövőre indul az esőcsatorna-hálózat fejlesztése, amire már megvan a 400 millió. – Az árkokat lyukacsos beton­elemekkel fogjuk kibélelni, így a vizet a hálózat csak a legnagyobb esők idején továbbítja a Vályogos-tóba, egyébként segíteni fog az alacsony talajvízszint gondján – magyarázta a polgármester. És jövőre szeretnék a faluközpont egyik épületében a szolgáltatóházat kialakítani, 700 millióból. – Úgy gondolom, 2021-ben minden pályázati lehetőséget kihasználtunk. Most várjuk az újakat – mondta bizakodva Szirbik Imre. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában