Szegedi hírek

2021.12.27. 17:13

Megszenvedte Szeged az ónos esőt

A katasztrófavédelem már vasárnap délután kiadta a legmagasabb fokú riasztást Csongrád-Csanád megyére, Szegeden elsősorban a trolik és villamosok szenvedték meg az időjárást: a felsővezetékekre fagyott az ónos eső.

Fotó: Frank Yvette/Illusztráció

Kolléganőm, több mint 40 percet várt a villamospótló buszra hétfő késő délelőtt, hogy bejusson a szerkesztőségbe, megadta magát a szegedi kötött pályás közösségi közlekedés. Lefagytak az ónos eső miatt a felsővezetékek, nem tudtak járni a trolibuszok és a villamosok.

 

– Hiába mennek el az úgynevezett törető jártok, egy fél órán belül újra kialakul a jégréteg a felsővezetékeken, így a normál troli és a villamos már nem tud végigmenni a vonalon – mondta megkeresésünkre Majó-Petri Zoltán. A Szegedi Közlekedési Kft. ügyvezető igazgatója hozzátette, minden hadra fogható autóbuszt beállítottak, minden behívható sofőrt szolgálatba állítottak, de ez is csak a minimális szolgáltatás fenntartására volt elegendő.

 

 

Követési idő

 

 

– Van ahol fél, van ahol csak egyórás követési időt tudunk biztosítani, közösségi oldalunkon folyamatosan tájékoztatjuk az utazóközönséget – hangsúlyozta. Tény, hogy már vasárnap este kitették a világhálóra, hogy hétfő hajnali, reggeli járataikat az ónos eső befolyásolhatja.

 

Az 5-ös, 9-es, 10-es, 19-es troli vonalon órás, a 8-ason 30 perces követéssel jártak a pótlóbuszok délelőtt, a 7-es nem közlekedett. Az 1-es és 2-es villamos vonalon fél, a 4-es, illetve a 3-3F-es vonalon óránként közlekedett a pótlóbusz. 

Lefagytak az autók, csúsztak az utak is. Fotó: Frank Yvette

 

Riasztások

 

 

– A jég súlya miatt leszakadt faágak, kidőlt fák okoznak fennakadásokat – mondta Mukics Dániel. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője hozzátette, Csongrád-Csanád megyéből – ahol szinte az egész megyére harmadfokú riasztást adtak ki – folyamatosan érkeztek a bejelentések. Többször kérték a tűzoltók segítségét egyebek mellett Hódmezővásárhelyen és térségében is. 

 

Szegeden reggel 8 és délelőtt 11 óra között több mint 40-szer riasztották a tűzoltókat, jellemzően útra, járdára, villamosvezetékre dőlt fák, letört ágak miatt. A Lugas utcában egy 40 centiméter széles, 10 méteres faág szakadt le és esett a trolivezetékre. Előfordult az is, hogy autóra zuhant egy faág, vagy családi házra dőlt egy fa.

 

 

Síkosságmentesítés

 

 

Miután Szegeden korlátozásokat vezettek be a városi közösségi közlekedés villamoshálózatán, emiatt egy ideig a tramtrain is csak Szeged-Rókusig közlekedett és onnan indult vissza Hódmezővásárhelyre.

A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. “hóügyelete” hétfőn hajnali fél 4-kor kezdte meg a síkosságmentesítést, nagyjából hatvan emberrel, hat teherautóval és ugyanannyi speciális munkagéppel. Ezen felül a buszmegállókat 21-en takarították, hét teherautó segítségével. 

Vigyázat, csúszik!

Csúszós úton a gépjárművezetőknek számolnia kell azzal, hogy mind a megállás, mind a kanyarodás komoly koncentrációt igényel, de még az egyenes haladás is nagyobb óvatosságot követel. Amennyiben az autó fara elkezd oldalra enyhén kitörni, finom ellenirányú kormánymozdulattal korrigáljuk. Téli úton kerülni kell az előzést, és elővigyázatosan, lassítva kell elvégezni a kikerülést. Érdemesebb nagyobb követési távolságot tartani, hogy legyen időnk reagálni a kialakuló helyzetre, akár arra is, hogy fékezve blokkol a kerék. Használjuk a motorféket, üresben lehetőleg ne guruljunk, motorfékkel lassítva kisebb az esély a kerék blokkolására.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában