Peter Doherty, Nobel-díjas immunológus tartott előadást

2021.12.04. 16:16

Nemzetivé nőtte ki magát a Szegedi Tudós Akadémia

Hibrid módon rendezték meg a 17. Nobel-díjasok és tehetséges diákok találkozóját szombaton: a mintegy 150 résztvevő mellett sokan online csatlakoztak a programhoz. A Szegedről indult kezdeményezés mostanra nemzeti lett: a tudományok terén kiemelkedő gimnazistákat immár 6 intézmény várja, hogy további tanulmányaikat a legmagasabb szinten folytathassák.

Timár Kriszta

Fotó: Kuklis István

Immár 17. alkalommal rendezték meg a Nobel-díjasok és tehetséges diákok találkozóját. Az SZTE TIK-ben szombaton tartott programra a járványhelyzet miatt a szokásosnál kevesebben, nagyjából 150-en kaptak meghívást, az előadások azonban az interneten élőben követhetők voltak és utólag is visszanézhetők.

Hegyi Péter, a Nemzeti Orvosbiológiai Alapítvány programigazgatója elmondta, fontos mérföldkőhöz érkeztek, hiszen a 2012-ben indult eseményből, amikor egyszerre 9 Nobel-díjas érkezett Szegedre, hogy gimnazistákkal és egyetemistákkal találkozzanak, mostanra nemzeti program vált.

- A Szegedi Tudós Akadémia programja 2015-ben kapott állami támogatást, így országos lett. Összesen 12 labor indult el az országban és több mint ezer gimnazistát vontunk be. Ezeket a tehetséges fiatalokat eddig a Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Biológiai Kutatóközpont vette fel, mostanra azonban kiderült, hogy egy város nem tud ennyi lehetőséget biztosítani. Idén ezért több tárgyalást is folytattunk partneregyetemekkel és kutatóközpontokkal, ősztől pedig már Nemzeti Tudós Akadémia néven működtethettük a programot – foglalta össze a fejlődés útját Hegyi Péter.

Hozzátette: a kibővített programban közel duplájára nő a gimnáziumi résztvevők száma, 25 labort szeretnének az országban és több mint 250 gimnáziumot bevonni a tudományos képzésekbe.

– A tehetséges fiatalokat pedig ezentúl nem 2, hanem 6 intézmény várja majd, hiszen csatlakozott a Pécs és a Debreceni Tudományegyetem, valamint a Semmelweis egyetem és a Kísérleti Orvostudományi Intézet – tette hozzá. Varró András, az alapítvány kuratóriumának elnöke hangsúlyozta: ez a program a tudományról szól és büszke rá, hogy politikai nézettől függetlenül mindenki támogatta.

A szombati szegedi programban Szent-Györgyi hallgatók tartottak előadásokat, illetve diákokkal kerekasztal-beszélgetéseket, az online résztvevők számára pedig voltak laboratórium-bemutatások is. Délután a Szent-Györgyi mentorok tartottak előadásokat, majd bemutatkoztak a Nemzeti Tudós Akadémia tudományos műhelyei. A nap végén átadták a „Kiváló Hallgató Díjat”, melyet Czikkely Márton vehetett át.

Peter Doherty Nobel-díjas immunológus online tartotta meg előadását a rendezvényen. Fotó: Kuklis István Fotó: Kuklis István

A rendezvény díszvendége Peter Doherty volt, aki Ausztráliából online kapcsolódott be a a programba és így tartotta meg előadását a Covid 19-ről. A Nobel-díjas ausztrál állatorvos, immunológus 25 éve kapta meg az orvostudományi Nobel-díjat annak leírásáért, miképp ismerik fel az immunrendszer T-sejtjei a vírusokat és baktériumokat.

Ennek a felfedezésnek hatalmas szerepe volt a koronavírus elleni vakcinák fejlesztésének elindításában. Hegyi Péter megjegyezte: a tudomány erejét kevés jobb dolog tudja megfogalmazni, mint a Covid-járvány.

– Tökéletes képet fest a világról, hogy a tudomány tisztelete vagy az értékének alábecsülése milyen eredményekkel jár. Csak a tudomány adhat megoldás a mostani helyzet megoldására, az alapítvány célja ezért, hogy azt behozzuk a mindennapi életbe – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában