Csongrád

2021.12.29. 17:56

Rendezettséget szeretnének az elhanyagolt „öregtemetőben”

Hosszú évek óta nem temetnek már a Kéttemető út bal oldalán, a természet már félig-meddig visszahódította az elhagyatott sírokat. Néhány család még visszajár gondozni az emlékhelyeket, ők azt szeretnék, ha a város felújítaná a temetőt. A sírkert teljes rendbehozatala több száz millió forintba kerülne.

Majzik Attila

A régi temetõ Csongrádon. Fotó: Majzik Attila

– Ez a temető siralmas, elhanyagolt állapotban van, jelenlegi állapotában gyakorlatilag kegyeletsértő – mondta el a közmeghallgatáson Ötvös Sándor. Az „öregtemetőt” a nyugdíjas szerint rendbe kellene hozni, esetleg egy kegyeleti emlékparkot kialakítani. 

– Nagyszüleink, dédszü­leink nyugszanak ott. Minden évben sziszifuszi munkával vágunk utat a sírhoz, és azt látjuk, hogy egyre rosszabb állapotban van: elektronikai hulladékot, mindenféle szemetet hordanak oda – tette hozzá a nyugdíjas férfi. 

Ötvös Sándor elmondta, úgy tudja, a temetőben van valahol egy 150-160 éves feszület, annak a felújításához anyagilag is hozzájárulna. 

Bedő Tamás polgármester ezzel kapcsolatban úgy tájékoztatott, a Csongrád nagyságú településeknek nincs pályázati lehetőségük temetőfelújításra. Ennek ellenére önerőből megkezdik a sírkert rehabilitálását, ez legalább két-három éves folyamat lesz. 

A régi temetõ Csongrádon. Fotó: Majzik Attila

Az ügyben megkerestük a körzet önkormányzati képviselőjét is. 

Murányi László arról számolt be, hogy két éve már a Városellátó igazgatójával körbejárták a helyzetet, a temető felújítása 500 millió forintba került volna. 

– Az ilyen területeket általában hagyják elfásulni, visszaadják a természetnek. Tudomásom szerint olyan hat-kilenc sír lehet, amelyet még gondoznak, viszont egy sírhely sincs kiváltva – fogalmazott a lapunk kérdésére az önkormányzati képviselő. Murányi László hozzátette, tizenöt éve visszavágták az akácfákat, ettől azonban csak rosszabb lett a helyzet, mert még sűrűbb lett a növényzet. 

Arról is tájékoztatott, hogy arra van lehetőség, hogy valaki „kimentse” hozzátartozói maradványait a régi temetőből, aki szeretné, az kezdeményezheti elhunyt rokonai sírjának exhumálását és áthelyezését a jelenleg használt köztemetőbe. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában